3-2-1 Ribs van de bbq met Jack Daniels en DubbelFrisss

2.1K

3-2-1 ribs van de bbq is bekend fenomeen aan het worden in Nederland. Binnen de bbq gemeenschap is dit gesneden koek, maar steeds meer hobby grillers gaan ook voor de sparerib uitdaging. In een periode van 6 uur gaar je ze volledig zelf tot ze van het botje afvallen. Heb je het eenmaal zelf gedaan dan wil je nooit meer iets anders.

Pas dus op voor je hier aan begint van als je zelf spareribs van de bbq maakt vind je ze nergens anders meer zo lekker….

3-2-1 ribs: De methode uitgelegd

De 3-2-1 methode voor de bereiding van je ribs is overkomen waaien uit Amerika. In 3 fases gaar je je ribs tot perfectie. De eerste fase staat voor het roken van de spareribs op de bbq. Ook voeg je een heerlijk smaak toe aan de ribs. In fase 2 stoom je ze gaar. En in fase 3 laat je ze opdragen en karamelliseren. Officieel staat het voor de volgende bereiding:

 1. 3 uur roken
 2. 2 uur stomen
 3. 1 uur opdrogen

Ik verdeel de 3 delen meestal in: 2,5 uur roken – 2 uur stomen – 0,5 uur opdrogen. Niet 6 maar 5 uur dus. Dit omdat de ribs hier in Nederland doorgaans wat dunner bevleesd zijn en naar mijn mening anders te droog worden. Met deze tijden kom ik altijd goed uit qua sappigheid en malsheid.

Voordat we überhaupt aan de slag gaan verwijder je het vliesje aan de onderkant van de ribs. De onderkant is de holle kant. Steek een mesje tussen het vlies en het bot en lift het mes, zodat het vliesje loskomt. Je kunt nu het vlies helemaal lostrekken. Voor wat meer grip gebruik je een keukenpapiertje om het vliesje beet te houden.

Dan gaan we de spareribs kruiden. Je kunt hierin je eigen kruidenmix ontwikkelen, maar je kunt tegenwoordig ook fantastische voorgemixte varianten pakken. Ik ga in dit recept uit van een voorgemixte variant. Bekijk altijd of er suiker in een voorgemixte variant zit, want dit heb je nodig voor het beste resultaat. Bestrooi de ribs rijkelijk met je rub en laat dit een uurtje of 2 marineren in de koelkast.

iberico ribs bbq

Stap 1: De bark creëren op je spareribs

Een bark op je spareribs? Dit is die donkere korst aan de buitenkant van de ribs. Hierin zit de smaak van je kruiden, het gekaramelliseerde suiker, de rook. Hier wil je zuinig op zijn, en zorgvuldig creëren. Hoe doe je dat dan? Simpel. De bark ontwikkeld zich in de eerste fase van de bereiding. Het roken. Je voegt rookhout toe aan de kolen. Mijn favoriet voor spareribs is appelhout. Maar varieer hier naar smaak mee.

Anderzijds spray je de ribs elk half uur in met een mix van gelijke delen Jack Daniels, DubbelFrisss Appel/perzik en appelazijn. Dit houd je ribs vochtig en stimuleert de rook om een mooie bark om je ribs te vormen. Super belangrijk dus. We garen de spareribs 2,5 uur op de bbq. Voeg rookhout toe indien hij niet meer rookt.

Stap 2: De spareribs mals maken op de bbq

Spareribs zijn taaie stukken vlees. Om dit mals te krijgen heb je geduld en stoom nodig. Vergelijk het met een runderstoofpotje. Hier gaat je ook langzaam de runderlappen in een dichte stoofpan. De taaie stukken worden omgezet in boterzachte delen vlees.

Bij spareribs doen we dat in de aluminiumfolie of in een braadslede. Die laatste heeft mijn voorkeur omdat je dan zeker weet dat er geen gaten in de folie komt. De botjes van de ribs willen nog wel eens door je folie prikken waardoor je die heerlijk sappen in je bbq verliest, en je ook een lek in de stoomcabine hebt.

Voordat je ze inpakt voeg je smaakmakers toe. In dit recept voeg ik de restanten van de Jack Daniels spray toe, maar ook maple syrup, srirachasaus en roomboter. De sriracha maakt hem wat pittiger. Ben je geen pittige eter, vervang dit dan voor wat schepjes rietsuiker. We stoven de ribs 2 uur.

spareribs bbq

Stap 3: Karamel please…

Natuurlijk geen echte karamel, maar je gaat de ribs insmeren met bbq-saus en die willen we mooi laten karamelliseren. Hierdoor worden je ribs mooi sticky en krijgen ze nog een laag met smaak.

Als de ribs uit de vorige stap komen zijn ze behoorlijk vochtig. Dus daarom noemen we de laatste stap ook wel drogen. Het vocht droogt op en vormt ook weer een extra laagje om de ribs. Deze laatste stap duurt een half uur.

ribs bbq

Het duurt even, maar dan heb je ook weer een goede reden om de hele dag bier te drinken en rond de bbq te hangen. Geloof me je zult er geen spijt van krijgen. Serveer bij de spareribs enkele bijgerecht zoals aardappelwedges, zoete aardappelfrites, zoetzure komkommer of een wortelcaponata. Op deze pagina vind je enkele voorbeeld van hoe ik ze graag serveer.

Ga er voor en wordt ook een ribmeister!

Spareribs van de BBQ met Jack Daniels

Ribs volgens 3-2-1 methode gegaard met een heerlijke jack daniels laagje
Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 uur
Marineren 2 uur
Totale tijd 7 uur 5 minuten

Equipment

 • Rookhout
 • Braadslede
 • Kwastje
 • Aluminiumfolie
 • Spuitflesje

Ingrediënten

 • 2 racks spareribs
 • dry rub voor varken of ribs
 • 100 ml Jack Daniels
 • 100 ml DubbelFrisss Appel/Perzik
 • 100 ml appelazijn
 • Maple Syrup
 • Roomboter
 • Srirachasaus
 • BBQ-saus

Instructies

 • Verwijder het vlies aan de onderkant (holle kant) van de ribs
 • Bestrooi ze rijkelijk met de dry rub en laat enkele uren in de koelkast marineren

Fase 1: roken

 • Bereid je bbq voor op indirect garen met een keteltemperatuur tussen de 110 en 130 graden
 • Voeg rookhout hout en zodra de rook mooi helder blauw uit de ketel komt leg je de ribs erop
 • Meng de Jack Daniels, DubbelFrisss en appelazijn en doe het in het spuitflesje. Spray de ribs elk half uur in.
 • Rook de ribs op deze manier voor een periode van 2,5 uur. Voeg eventueel na verloop van tijd extra rookhout toe indien er geen rook meer uit de ketel komt.

Fase 2: stomen

 • Doe de ribs in een braadslede, voeg het restant van de Jack Daniels spray toe en bestrooi de ribs met maple syrop, sriraca en wat blokjes roomboter.
 • Bedek de braadslede goed met aluminiumfolie en het weer terug op de bbq. Verhoog de keteltemperatuur naar 150 graden en laat de ribs 2 uur onaangetast staan

Fase 3: drogen

 • Haal de ribs uit de braadslede. Voorzichtig ze zijn nu super mals.
 • Kwast ze eerst in met het vocht uit de braadslede en daarna met laag bbq-saus
 • Leg ze nog een half uur terug op de bbq tot de saus mooi gekaramelliseerd is
calorieën: 500kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: ribs, spareribs

Liever een ander rib recept? Check dan ook deze Iberico Ribs met honing-boter saus

Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close