BBQ Opstelling

830

In veel bbq recepten lees je over je bbq opstelling. Voor de ervaren bbq’er is dat inmiddels gesneden koek, maar voor de gemiddelde Nederlander is het nog een hoop abracadabra. Om je wegwijs te maken in verschillende opstellingen en bereidingswijzen deze blog.

De basis begint met direct en indirect grillen. Met de meeste bbq’s kun je beide bereidingswijzen hanteren. Voor indirect grillen is een bbq met deksel wel wenselijk voor het meest ideale resultaat.

Direct grillen

De bekendste techniek is direct grillen. Dit betekent dat je direct boven de kolen grillt. Kortom je bbq opstelling is als volgt: leg de gloeiende kolen verspreid over de bodem van de bbq, het rooster erboven en daarop verspreid je vlees, vis of groente.

Deze techniek leent zich perfect voor:

  1. Dunnere stukken vlees, vis of groente
  2. Ingrediënten die relatief snel klaar zijn
  3. Bekende bbq gerechten als hamburger, saté, speklap, spiesjes, worstjes, etc.

Ga je voor de dikkere stukken dan heb je een langere bereidingstijd en loop met deze techniek het risico op verbranding. Kies dan voor indirect grillen.

Indirect grillen

Een steeds bekendere techniek aan het worden is indirect grillen. Je legt je gerecht niet boven de kolen maar ernaast. De temperatuur is hier minder hoog en kans op verbranden is dus ook een stuk kleiner. Een bbq met een deksel is hierin ideaal, zodat je een soort oven met hete luchtstromen creëert. De bbq opstelling is als volgt: aan 1 zijde leg je kolen en aan de andere kant niet. Het rooster leg je erboven en op de kant zonder kolen leg je je vlees, vis of groenten.

Je snapt het concept dat deze opstelling ideaal is voor dikkere stukken vlees of vis. Daarnaast is dit ook aan te bevelen voor vlees dat lang nodig heeft om zacht te worden zoals procureur, buikspek, spareribs, runderlappen, etc.

Revearse Sear

De combinatie van zowel indirect als direct wordt ook wel revearse sear genoemd. Deze techniek wordt veelal bij dikkere stukken rundvlees gebruikt, zoals een côte de boeuf. Waarbij je hem eerst indirect gaart naar een kerntemperatuur van 48 graden. Om hem vervolgens heet af te grillen tot een temperatuur tussen de 52 en 58 graden.

Roken

Ga je indirect grillen, dan kun je ook mooi wat rookhout toevoegen. Hiermee geef je je gerecht een extra smaakdimensie. Deze vorm van roken is het meest simpel en kan op ieder indirecte bereiding toegepast worden.

Roken kent vele varianten. Zo kun je bijvoorbeeld ook koud roken, waarbij je geen kolen gebruikt maar enkel een Cold Smoke Generator. De bekende gerookte zalm is koud gerookt en echt het proberen waard.

Grote taaie stukken vlees, zoals spareribs, buikspek, riblappen, brisket, etc. hebben in hun recept ook altijd een deel roken staan. Hierbij houd je de keteltemperatuur tussen de 100 en 130 graden en voeg je rookhout aan de kolen toe. Uiteraard kan dit ook op een smoker, maar die zullen de meeste mensen niet thuis hebben staan. Bij deze bereiding is het aan te raden om het vochtgehalte in de bbq te verhogen door een bakje met water toe te voegen.

Cavemen Style

Een oeroude bbq-techniek die je eens moet uitproberen is cavemen style. Hierbij gaar je de ingrediënten direct tussen de kolen. Zo kun je bijvoorbeeld aardappels of knolgroenten poffen tussen de kolen in hun eigen schil of in een laagje aluminiumfolie. De zwarte buitenkant verwijder je vervolgens. De binnenkant is door deze bereiding mooi gekaramelliseerd en zal anders smaken dan je gewend bent.

Cavemen style is niet enkel voor aardappels en groenten geschikt maar ook rundvlees krijgt een andere dimensie als je het direct in de kolen legt. Zorg voor goede kwaliteit houtskool, geen briketten of andere goedkope geperste troep. Goede kwaliteithoutskool geeft beduidend minder as waardoor je dus een schoon stuk vlees houdt. Een aanrader om eens te doen. Je gasten zullen vreemd opkijken van deze techniek, maar achteraf het zelf ook willen proberen!

cavemen bavette

Bekijk de recepten met de Caveman style bereiding


Heerlijke maaltijdsalade met runder bavette en veel verse geroosterde groenten. Perfecte maaltijd voor wie en lekker en bewust wilt eten.
Bekijk recept
salade bavette
Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close