Gerookte kippenbout

7.7K

Kip van de bbq is een match made in heaven. Deze gerookte kippenbout is variant waarbij je al heel simpel een heel mooi resultaat boekt. Door de kippenbout een beetje rook mee te geven ontwikkeld zich een nieuwe smaak die je zult waarderen.

Uiteraard kun je dit ook met andere delen van de kip doen, maar vaak eet ik een kippenbout bij aardappels en groenten, in een salade of samen met witte rijst en een pittig groentegerecht uit de wok. Deze kip kan overal bij.

Ook zo dol op kippenbout, bekijk dan ook eens dit recept:

Venkelsalade met kippenbout
Een salade met geroosterde venkel en kippenbout om heerlijk af te kluiven
Bekijk recept >
Maaltijdsalade met venkel, sinaasappel en kip

De kip heeft ongeveer een uurtje op de bbq nodig om te garen. Laat hem daarna ook even 5 minuten rusten. Dit werkt net als bij rundvlees ook bij kip zo. De sappen van je gerookte kippenbout komen zo mooi in het vlees.

We geven de kip wat rook mee. Fijne combinaties zijn fruitbomen hout, zoals appel, kers of peer. Maar kip kan ook zeker wel wat zwaardere rookhout verdragen van notenbomen of whiskey, wijnvaten. Probeer hier vooral je eigen smaak in uit. Zorg ervoor dat de rook blauw van kleur is en niet wit. Dit is het verschil tussen vuile en schone rook en proef je direct in je kip.

Ook qua smaak kun je varieren met de dry rub en de bbq saus. Ik heb een favoriet in de Sucklebuster kip rub en de sausguru mango cinnamon bbq saus. Deze 2 werken uitsteken met gerookte kippenbout. Maar ook hiervoor geldt dat je vooral je eigen smaak moet ontwikkelen.

Ten slotte de tip om je kip een aantal uur in de dry rub op een rekje los in de koelkast te leggen. De kip neemt de smaken van de kruiden mooi op, maar ook zorgt het zout in de rub voor het onttrekken van vocht in het huidje. Die willen we uiteindelijk mooi krokant hebben dus een paar uurtjes “drogen” in de koelkast is zeker aan te raden.

Geen tijd hiervoor? is ook geen man overboord. Zet dan eerst je kip in de rub en steek vervolgens de bbq aan. Alvorens de bbq op temperatuur is ben je toch al snel een half uur verder en hebben de kruiden zeker hun werk al kunnen doen.

Gerookte kippenbout

Kip van de bbq is een match made in heaven. Deze gerookte kippenbout geeft je dagelijkse maaltijd een nieuwe dimensie
Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Drogen 3 uur

Equipment

 • Rookhout
 • Kwastje
 • rekje met braadslede
 • Kernthermometer

Ingrediënten

 • 2 kippenbouten
 • dry rub kip
 • bbq saus
 • lente ui optioneel

Instructies

 • Zet de kippenbouten in de dry rub en plaats hem een paar uur op een rekje in de braadslede in de koelkast. Dek ze niet af.
 • Verwarm ondertussen de bbq op een temperatuur van 150-180 graden en ga voor een indirecte opstelling
 • Leg de kip op het indirecte deel, steek de kernthermometer in het dikste deel en voeg een blokje rookhout toe.
 • Na ongeveer een uur zal de temperatuur rond de 80-85 graden zijn. Kwast dan de kippenbouten in met bbq-saus en verplaats ze naar het directe gedeelte om het huidje nog even krokant te schroeien en de saus te laten karamelliseren.
 • Laat de kip 5 minuten rusten alvorens je hem aansnijd. Ik vind het leuk om er wat lente-uit of gebakken uitjes overheen te strooien. Dit serveert vooral leuk.
calorieën: 350kcal
Gang: Bijgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Kip, kippenbout
Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close