Een goede tomatensaus gebruik je stiekem in behoorlijk wat gerechten. Van soep, tot, pizza, een pastasaus of een ratatouille. De basis is vaak een tomatensaus. Om niet per recept een uitwerking te maken van mijn perfecte tomatensaus heb ik deze pagina opgenomen. Deze tomatensaus zal je niet snel teleurstellen. Geloof me!
Wat geldt dan als basis. Nou heel simpel, tomaten. Nu zijn er honderden verschillende tomaten soorten dus ik ga het makkelijk maken. Je krijgt 2 opties die altijd goed zijn. Optie 1 is wat mij betreft de enige echte. Die maak ik namelijk met San Marzano tomaten. Deze Italiaanse tomatensoort is een langwerpige tomaat die een eigen keurmerk heeft wat staat voor kwaliteit en herkomst. Proef het eens en je wilt ook niet anders.
Optie 2 is een meer betaalbare variant waarbij je kiest voor Pomodori. Deze zijn ook wat langwerpig en in feite een afstammeling van de San Marzano, maar dan beperkter beschermd. Deze scheelt de helft in prijs en geeft ook een mooi resultaat.
In beide gevallen gaan we overigens voor een blik tomaten. Ja, uit blik. Bespaar jezelf een hoop gedoe met het ontvellen en schoonmaken van tomaten. Zelfs Italianen zweren bij de blikken. Sta je voor de supermarkt schappen, kies dan niet met je portemonnee, maar met je ogen. Je gaat namelijk echt grote verschillen proeven.
Ik heb de voorkeur om hele tomaten te kopen en geen saus of pulp. Er gelden namelijk strenge regels over de inhoud. In geval van hele tomaten MOET namelijk de sap/saus die ook in het blik zit van dezelfde tomaat afkomstig zijn. In geval van pulp of blokjes is dat niet verplicht en heb je dus een mix van verschillende tomaten.

Perfecte Tomatensaus
Equipment
- Steelpan
- Staafmixer
Ingrediƫnten
- 1 blik gepelde tomaten (San Marzano of Pomodori)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 el balsamico
- 2 el rode wijn vervangen voor rode wijnazijn indien zonder alcohol wenselijk is
- 1 el tomatenpuree
- 1 el verse tijm
- 1 handje verse basilicumblaadjes
- peper/zout
- peperoncino optioneel
- olijfolie
Instructies
- Snijd de ui en knoflook grof en bak het glazig in een laagje olijfolie.
- Voordat het bruin wordt blus je het af met de balsamico en rode wijn (of rode wijnazijn indien je geen alcohol wilt toevoegen).
- Voor vervolgens de tomatenpuree toe en bak dit even mee zodat de zuurheid omgezet wordt in zoete smaken
- Dan doe je het blik tomaten erbij, vul het blik vervolgens voor een kwart met water waarbij je de overblijfsels in het blik los spoelt. Dit doe er ook bij
- Breng op smaak met peper, zout, tijm en evt. peperoncino. De basilicum voegen we later pas toe.
- Laat het geheel ongeveer 30 minuten pruttelen tot de juiste dikte is ontstaan.
- Doe ten slotte de basilicumblaadjes erbij. Pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde saus. Zachte bladkruiden zoals basilicum verliezen hun smaak naarmate je ze langer meekookt. Een hard bladkruid als tijm en rozemarijn hebben deze eigenschap niet. Voeg dus nooit te vroeg basilicum toe aan een gerecht dat nog moet pruttelen want uiteindelijk is de smaak helemaal verdwenen.
Bekijk hieronder een overzicht van recepten dat je met deze tomatensaus kunt maken:
