
Porkbelly burnt ends. Een echte bbq klassieker. Dit is een Amerikaanse snack die iedere bbq-er eens moet maken. Zacht, sappig, pittig, zoet. Alles zit hierin.
De bereiding van porkbelly burnt ends lijkt nog het meeste op die van spareribs die middels de 3-2-1 methode gaart. De tijden zijn enkel wat korter. Ik ga voor 2,5-2-0,5. Dus 2,5 uur roken, 2 uur stomen en 0,5 uur opdrogen/karameliseren in de bbq saus.
Omdat je behoorlijk wat stukjes hebt is het handig om een rekje te gebruiken. Hiermee kun je ze allemaal tegelijk op de bbq leggen en eraf halen. Aangezien we ze halverwege verplaatsen naar een braadslede is deze van de Ikea misschien wel de meeste handigste. Er zit namelijk een perfecte maat rooster bij.
Je legt eerst alle buikspek blokjes op het rooster. Deze verplaats je tijdens fase 1, het roken, naar de bbq. Tijdens fase 2 haal je het rooster met buikspekblokjes van de bbq en leg je alle blokjes in de braadslede. Aangevuld met roomboter, suiker, agave en sriracha dek je hem af met aluminiumfolie zodat ze zacht kunnen stoven.
In de laatste fase bedek je alles met bbq saus zodat die nog mooi kan karamelliseren rondom de blokjes buikspek.
Porkbelly burnt ends maak je van buikspek zonder zwoerd. Zit er wel zwoerd op de buikspek, snijd deze er dan af en maak er bijvoorbeeld knabbelspek van. Het resultaat ziet er niet heel mooi uit, maar zodra je een stukje hebt geproefd wil je meer. Je krijgt zoveel smaken bij elkaar dat het een ware explosie in je mond is. Houd je overigens niet zo van pittig. Laat dan de sriracha weg en kies voor een dry rub met beperkte chilipeper erin. Je hebt wel een rub nodig dat suiker bevat voor het beste resultaat. In de meeste voorgemixte varkensrubs zit dit al in en kun je dus uitstekend gebruiken.

Porkbelly Burnt Ends
Equipment
- Rookhout (bijv. appel of kers)
- Braadslede
- Rekje
Ingrediƫnten
- 5 kilo buikspek zonder zwoerd
- Dry rub varken
- BBQ Saus
- 50 gram Roomboter
- 3 el Bruine bastersuiker
- 3 el agavesiroop
- 2 el Srirachasaus
Instructies
- Steek de bbq aan voor indirect grillen op een temperatuur van 110-130 graden
- Snijd de buikspek in blokjes van ongeveer 3×3 cm
- Bedek de blokje royaal met de dry rub en plaats alles op een rooster
- Verplaats dit rooster met de blokje buikspek naar de bbq en voeg rookhout toe. Laat 2,5 uur roken. Voeg eventueel extra rookhout toe als het opgebrand is
- Verplaats na 2,5 uur de blokje naar een braadslede en voeg de roomboter, suiker, agavesiroop en sriracha toe. Meng goed en bedek met aluminiumfolie. Zet voor 2 uur op de bbq
- Na 2,5 uur haal je de braadslede eraf en meng je de bbq saus erdoor en roer goed om zodat alle blokjes buikspek mooi bedekt zijn. Zet nog 20-30 minuten zonder folie op de bbq