Salade bavette met geroosterde groenten caveman style

309

Een salade met bavette? JA!! Ook doordeweeks of met een bewuste maaltijd kun je extra genieten van een bbq gerecht. Probeer eens een maaltijdsalade met een mooi stukje rundvlees van de bbq bijvoorbeeld. Een van mijn favoriete delen van het rund is toch wel bavette. Dit is een deel in de buik van de rund tussen de stooflappen. De bavette wordt ook wel flank steak genoemd en is een steeds populairder stuk vlees aan het worden. De structuur is dus ook wat steviger en grover in vergelijking met de zachtere delen als biefstuk of ossenhaas. Laat je hier niet door afleiden want doordat het meer werkvlees is, bevat het ook veel meer smaak!

Deze salade bavette staat binnen no time op tafel en zal snel op je favorieten lijstje belanden. Ik heb ervoor gekozen om caveman style te gaan. Dat is een spectaculaire bereidingsvorm waarbij je het vlees direct op de kolen legt. Lees hier meer over verschillende bereidingstechnieken, waaronder caveman. Het is belangrijk dat je hiervoor goede kwaliteit houtskool gebruikt dat looiheet is. Gebruik je matige kwaliteit houtskool dan heb je waarschijnlijk meer as, dat weer op je vlees blijft zitten. Met goede kwaliteit houtskool blijft er nagenoeg niets op je vlees zitten.

Voor een stuk vlees als bavette is het belangrijk dat je op de draad snijd. Dit houd in dat je het vlees zo op je snijplank neerlegt dat de lijnen in je vlees van links naar rechts lopen. Je snijd vervolgens van boven naar beneden, haaks op de draad. Doe je dit niet dan snijd je het vlees taai en dat zou natuurlijk zonde zijn van dit mooie stukje. Aangezien een plaatje meer dan 1000 worden zegt, hier de snijdrichting:

bavette snijden

Heb je een grotere lap, snijd hem dan eerst doormidden om vervolgens mooie lapjes haaks op de draad te snijden voor het beste en meest smaakvolle resultaat!

Salade met gegrilde groenten en Caveman style bavette

Heerlijke maaltijdsalade met runder bavette en veel verse geroosterde groenten. Perfecte maaltijd voor wie en lekker en bewust wilt eten.
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur

Equipment

  • Keukenpapier
  • Aluminium folie
  • Kerntermometer

Ingrediënten

  • 500 gram bavette
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 groene paprika
  • 100 gram champignons
  • 1 bosje tijm
  • 3 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout
  • Rucola

Instructies

  • Steek de bbq aan met houtskool dat gloeiend heet is
  • Maak een knoflook-tijmoloe door de geplukte tijm, olijfolie, citroensap en uitgeknepen knoflook in een grote kom te mengen met peper en zout.
  • Snijd alle groenten in grove stukken en meng dit met de knoflook-tijmolie
  • Zorg dat je vlees op kamertemperatuur is en bestrooi met grof zeezout
  • Grill de groenten in een grillmandje boven de kolen en roer regelmatig. Dit duurt ongeveer 20/30 minuten
    groenten bbq
  • Als de groenten bijna klaar zijn dep je de bavette met een keukenpapiertje droog en leg je hem direct op de hete houtskool
    cavemen bavette
  • Draai na 4 minuten de bavette kom en verwijder evt. kolen dat zijn blijven plakken.
  • Gaar ook de andere kant 4 minuten en check de kerntemperatuur van je bavette. Afhankelijk van jouw wensen haal je hem er van af of gaar je hem door. Mijn ideale temperatuur is 52 graden. Hij is dan mediumrare en gaart nog een beetje door tot medium tijdens het rusten
  • Laat de bavette 10 min rusten op een bord met een stukje folie eroverheen
  • Ondertussen rooster je de groenten tot ze klaar zijn
  • Meng in de grote kom die je eerdere gebruikte (scheelt weer afwas) je rucola met extra vergine olijfolie, peper, zout en het sap dat uit je vlees is gelopen tijdens het rusten (dit is puur goud en moet je nooit weggooien)
  • Maak diepe borden op met de rucola en geroosterde groenten
  • Snijd je bavette in dunnen plakken. Let op dat je haaks op de draad snijd. Want anders snijd je je vlees taai.
  • Beleg je salade met een aantal plakken vlees per persoon en bestrooi met peper en zout
calorieën: 400kcal
Gang: Hoofdgerecht, Maaltijdsalade
Keuken: Nederlands
Trefwoord: bavette, Beef Salade, maaltijdsalade, Salade
Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close