Tomahawk Steak met rozemarijn/zeezout krieltjes

297

Speciaal voor Solcon Internetdiensten maakte ik een Vaderdag item waar je gegarandeerd indruk mee maakt. Wil je dus ook jouw vader of man verrassen met een indrukkende maaltijd, ga dan ook voor deze dikke Tomahawk Steak van de bbq. Geserveerd met een frisse chimichurri en krieltjes in een lekkere kruidenolie.

Uiteraard is dit niet alleen op Vaderdag lekker, maar doet het ook goed op andere dagen 😉

De tomahawk gaan we reversed sear bereiden. Reversed sear betekent dat we 2 zones van de bbq gaan gebruiken. De hete en de koele kant. De kolen doen we dus maar aan 1 zijde van de bbq. Je start met de tomahawk op de koele kant van de bbq om de juiste garing te krijgen en eindigen op de hete kant om een mooie korst te krijgen. Deze techniek wordt reversed sear genoemd.

Chimichurri is een Zuid Amerikaanse kruidenolie met veel verse kruiden, heerlijk fris en een beetje pittig. De ideale combinatie bij een mooi stuk rundvlees.

Niets zo frustrerend als je uiterste best op een mooi stuk vlees doen en het moment van aansnijden erachter komen dat het zo taai als een schoenzool is. Geen zorgen. Dit ligt meestal niet aan jouw kookkunsten maar aan de kwaliteit van het vlees. Ga eens naar de plaatselijke slager en vraag naar de runderrassen. Een mooie én betaalbare kwaliteit is Black Angus. Kies bij voorkeur voor een steak van 3 à 4 cm dik. Hiermee heb je de meeste kans op een goede garing omdat het wat tijd nodig heeft om te bereiden.

tomahawk steak

Wil je nog maar variatie. Gebruik dan een chunk rookhout tijdens de indirecte bereiding. Hiermee geef je je tomahawk nog meer smaak mee. Je legt deze chunk van bijvoorbeeld eikenhout gewoon tussen de hete kolen en doe de deksel van de bbq dicht. Het blokje gaat smeulen en je steak krijgt een nog diepere smaak. Dat wordt genieten!

Tomahawk steak met chimichurri en rozemarijn/zeezout krieltjes

Een indrukwekkende steak met een frisse chimichurri die hier heerlijk bij smaakt en kruidige krieltjes. Het perfecte diner.
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 min

Equipment

  • Kernthermometer
  • Ovenschaal

Ingrediënten

  • 1 kilo tomahawk steak 3-5 cm dik
  • 1 kilo krieltjes
  • 4 tenen knoflook
  • 4 takjes rozemarijn vers
  • bosje tijm vers
  • olijfolie
  • peper en zout

Chimichurri

  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 el rode wijnazijn
  • 5 el olijfolie extra vierge
  • 1 el oregano gedroogd
  • 15 gram koriander vers
  • 15 gram peterselie vers
  • zeezout grof

Instructies

  • Steek je bbq aan op 180 graden en creëer 2 zones een directe en een indirecte zone
  • Terwijl de bbq warm wordt haal je het vlees uit de koelkast en laat je het op kamertemperatuur komen
  • Was de krieltjes en snijd in partjes. Doe ze ineen vuurvaste ovenschaal. Bestrooi royaal met olijfolie, peper en zout
  • Verwijder de velletjes van de knoflook, druk ze plat en voeg ze ook toe aan de schaal met krieltjes
  • Ris de blaadjes tijm en rozemarijn van de steeltjes en snijd de kruiden fijn. Voeg dit ook toe aan schaal met krieltjes en schep alles goed door elkaar
  • Deze schaal mag alvast de bbq op. De krieltjes hebben ongeveer 45 minuten nodig om te garen. Zet de schaal op de indirecte kant van je bbq en schep af en alles eens om. Geen plek op de bbq voor deze schaal en het stuk vlees? Doe de krieltjes dan in de oven op 180 graden.
  • Door naar de steak. Smeer hem in met olijfolie enbestrooi hem vervolgens royaal met vers gemalen peper en grof zeezout. Als dekrieltjes 15 minuten op de bbq liggen kun je de steak toevoegen. Ook aan dekoelere kant van de bbq. Doe wel eerst een kernthermometer in de steak.
    tomahawk reverse sear
  • Je kan er nu voor kiezen om een blokje rookhout tussen de kolen te plaatsen. Heb je dat niet in huis, geen probleem het wordt nog steeds heerlijk
  • Terwijl het vlees en krieltjes gaart maak je de chimichurri. Hiervoor snijd je alle ingrediënten fijn en roer je alles door elkaar in een schaaltje. That’s it.
  • Gaar de steak tot een kerntemperatuur van ongeveer 48 graden. Nu gaan we de steak afgrillen. Doe alle schuifjes van je bbq volledig open. De temperatuur zal dus omhoog gaan. Verplaats de steak naar het hete gedeelte van de bbq. Dus direct boven de kolen. Grill aan beide zijden enkele minuten tot de korst mooi bruin is. Houd wel de kerntemperatuur in de gaten. Hij mag niet boven de 55 graden uitkomen
    tomahawk bbq
  • De steak is mooi medium bij een kerntemperatuur van 55 graden. Haal hem er van af, leg op een bord en dek af met aluminiumfolie. Laat hem 10 minuutjes rusten
  • De krieltjes laat je al tijd gewoon liggen en zullen inmiddels ook mooi gaar zijn. Haal ze eraf en leg op een mooie grote plank
  • Snijd het vlees los van het bot en vervolgens in dunne plakjes. Leg zowel het bot als de plakjes vlees ook op de grote plank en bestrooi zowel het vlees als de krieltjes nogmaals met grof zeezout
  • Serveer met een schepje chimichurri over het vlees en zet ook het schaaltje op de plank
    tomahawk met krieltjes
calorieën: 450kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans, BBQ, Nederlands
Trefwoord: krieltjes, steak, tomahawk
Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close