Ga terug

Indische rijsttafel

Sajoer Lodeh (in kokosmelk gestoofde groenten), Daging Semur (runderstoof in ketjapsaus) en Indische Bami
Porties 4
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 6 uur
Totale tijd 7 uur

Equipment

  • Dutch oven (gietijzeren pan)
  • Keukenmachine of vijzel

Ingrediënten

Daging Semur (runderstoof in ketjapsaus)

  • 1 kilo runderlappen
  • 4 el assem (tamarindepasta)
  • nootmuskaat
  • arachideolie
  • 8 el ketjap

Boemboe voor de Daging Semur

  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 4 kruidnagels
  • 4 cm gember
  • 1 el citroensap
  • 1 rode peper
  • 1 el rietsuiker

Sajoer Lodeh (in kokosmelk gestoofde groenten)

  • 1 kilo groenten naar keuze (wortelen, boontjes, kool, bamboescheuten, taugé,bloemkool, paprika)
  • 2 blikken kokosmelk (variant met minimaal 17% vet)

Boemboe voor de Sajoer Lodeh

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 cm verse laos (of 1 el gedroogd)
  • 3 cm verse Koenjit (Kurkuma) (of 1 el gedroogd)
  • 3 kemirinoten
  • 1 stukje trassi (0,5x0,5 cm)
  • zonnebloemolie

Indische bami (of nasi)

  • 500 gram noodles (of witte rijst voor nasi)
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • 0,5 tl ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 el sambal
  • 1 stukje trassi (0,5x0,5cm)
  • 250 gram spekreepjes
  • 4 el ketjap
  • 400/500 gram nasigroenten (wortel, kool, prei, tauge)

Instructies

Daging Semur (runderstoof in ketjapsaus)

  • Marineer het vlees in z’n geheel in de tamarindepasta en bestrooi met gemalen nootmuskaat. Laat enkele uren, of overnight, trekken
  • Maal alle ingredienten van de boemboe in de vijzel of keukenmachine tot een gladde pasta
  • Braad vlees op bbq aan en geef naar smaak een beetje rook mee
  • Bak in de dutch oven de boemboe aan in een laagje arachideolie tot de geuren mooi vrijkomen
  • Voeg dan de ketjap toe en roer goed door
  • Voeg het vlees toe en vul aan met water totdat het vlees net onder staat.
  • Roer nog 1x goed door, doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat gaarstoven tot het vlees mooi zacht is. Dit kan tot wel 6 uur duren dus neem de tijd of maak het een dag van te voren. De volgende dag is hij namelijk nóg lekkerder!

Sajoer Lodeh (in kokosmelk gestoofde groenten)

  • Snijd alle groenten in grove, hapklare stukken
  • Maal alle ingrediënten van de boemboe in de vijzel of keukenmachine tot een gladde pasta
  • Bak in de dutch oven de boemboe aan in een laagje arachideolie tot de geuren mooi vrijkomen
  • Voeg de kokosmelk toe en roer goed door
  • Voeg de groenten toe op volgorde van garing. Bonen en wortelen hebben langer nodig dan bijv. koolsoorten.
  • Laat op laag vuur rustig gaar stoven (ongeveer 30 min)
  • TIP: minder tijd? Kook je groenten dan half voor en voeg ze dan toe aan de saus

Indische bami (of nasi)

  • Bereid de noodels (of rijst) volgens verpakking
  • Bak de spekreepjes uit en zet apart
  • In dezelfde pan bak je de gemalen koriander(ketoembar) en sambal even aan
  • Snipper de ui en knoflook en voeg toe, bak tot de ui glazig is en nog niet bruin
  • Voeg de trassi toe. Wees hier voorzichtig mee en start met een blokje van 5x5 mm. Dit is zeer heftig van smaak en gebruik je te veel dan is dit heel overheersend
  • Voeg de groenten toe en bak op hoog vuur aan
  • Zodra de groenten beetgaar zijn voeg je de ketjap toe en laat het even pruttelen tot de groenten de juiste garing hebben. Dit mag best nog een beetje beetgaar zijn. Werk je met taugé voeg dit dan pas helemaal op het eind toe
  • Ten slotte voeg je spekjes weer toe, en ook de rijst of noodels. Roer goed door en bak alles nog even aan op hoog vuur. Staat je vuur uit? Voeg dan pas de taugé toe.
calorieën: 500kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indisch, Stoofgerecht
Trefwoord: Bami, Daging Semur, Indisch, Nasi, Sajoer Lodeh, Stoofpotjes