Een heerlijke zomerse salade van couscous met op cederhout gerookte zalm, feta en walnoot
Servings 2personen
Voorbereidingstijd 30 minutenmin
Bereidingstijd 20 minutenmin
Totale tijd 50 minutenmin
Equipment
Cederhouten plankje
Kernthermometer
Ingrediƫnten
2Zalmfilets
2elZalmrub ROOKmetSMAAK
250gramCouscous
1blokjeGroentebouillon
1kleinePuntpaprika
1/4Komkommer
10Cherrytomaten
1Courgette
1blokFeta
1Lente-ui
1handjeWalnoten
Marinade
6elOlijfolieextra vergine
1Citroensap en zest
1teenKnoflookuitgeperst
1bosjeMuntvers
1bosjeKoriandervers
Peper en zout
Instructies
2 uur van te voren
Bestrooi elke zalmfilet met ongeveer 1 el van de zalmrub. Bestrijk direct de huidzijde met olijfolie. Hierdoor plakt hij straks niet aan je houten plankje. Dek af en laat in de koelkast marineren.
Meng alle ingrediƫnten voor de marinade met elkaar. Snijd de koriander en munt fijn. Deze marinade gaan we gebruiken om zowel de couscous als de courgette op smaak te brengen.
Snijd de kop en kont van de courgette. Snijd vervolgende in de lengte in plakken van ongeveer 5 mm dik.
Doe ongeveer 1/3 van de marinade over de courgette en bedek alle zijden goed met de marinade. Dek af en zet weg in de koelkast
1 uur van te voren
Bereid de couscous volgens verpakking. Voeg het bouillonblok toe aan het benodigde deel water
Rooster ondertussen de walnoten in een droge pan tot ze wat kleur krijgen. Zet apart
Snijd de komkommer doormidden, verwijder de pitten in het midden met een lepel. Snijd vervolgens dunne plakjes en doe in grote kom
De puntpaprika snijd je in ringen. Dit serveert net weer wat speelser. Verwijder wel evt. zaadlijsten en pitjes. Doe bij de komkommer
De cherrytomaten snijd je eenmaal doormidden en mogen bij de komkommer en paprika.
Snijd de lente-ui in dunne, schuine ringen en zet apart.
Steek nu de bbq aan en laat op temperatuur komen van 100-130 graden met een directe en indirecte zone.
30 minuten van te voren
Brand je cederhouten rookplank in en leg de zalm er vervolgens op aan de indirecte zijde
Leg de courgette op de directe zijde en draai zodra er mooie grillstrepen op verschijnen
Ondertussen maak je de salade af door de couscous los te halen met een vork, bij de tomaat, komkommer en paprika te doen en de resterende marinade er doorheen te roeren. Proef en voeg evt nog extra peper, zout of citroensap toe.
Haal de courgette van bbq zodra ze gaar zijn leg op de salade.
Beleg de salade verder met gebrokkelde feta, de walnoot en en de lente-ui
Zodra de zalm gaar is (55 graden kern voor medium / 60 voor well done) haal je de filet van de plank en leg je hem op de salade.
Bestrooi nog met wat verse koriander, munt, een citroenpartje en wat olijfolie. Eet smakelijk.