Snijd de ui en knoflook grof en bak het glazig in een laagje olijfolie.
Voordat het bruin wordt blus je het af met de balsamico en rode wijn (of rode wijnazijn indien je geen alcohol wilt toevoegen).
Voor vervolgens de tomatenpuree toe en bak dit even mee zodat de zuurheid omgezet wordt in zoete smaken
Dan doe je het blik tomaten erbij, vul het blik vervolgens voor een kwart met water waarbij je de overblijfsels in het blik los spoelt. Dit doe er ook bij
Breng op smaak met peper, zout, tijm en evt. peperoncino. De basilicum voegen we later pas toe.
Laat het geheel ongeveer 30 minuten pruttelen tot de juiste dikte is ontstaan.
Doe ten slotte de basilicumblaadjes erbij. Pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde saus. Zachte bladkruiden zoals basilicum verliezen hun smaak naarmate je ze langer meekookt. Een hard bladkruid als tijm en rozemarijn hebben deze eigenschap niet. Voeg dus nooit te vroeg basilicum toe aan een gerecht dat nog moet pruttelen want uiteindelijk is de smaak helemaal verdwenen.