Ga terug

Tomahawk steak met chimichurri en rozemarijn/zeezout krieltjes

Een indrukwekkende steak met een frisse chimichurri die hier heerlijk bij smaakt en kruidige krieltjes. Het perfecte diner.
Servings 4 personen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten

Equipment

  • Kernthermometer
  • Ovenschaal

Ingrediënten

  • 1 kilo tomahawk steak 3-5 cm dik
  • 1 kilo krieltjes
  • 4 tenen knoflook
  • 4 takjes rozemarijn vers
  • bosje tijm vers
  • olijfolie
  • peper en zout

Chimichurri

  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 el rode wijnazijn
  • 5 el olijfolie extra vierge
  • 1 el oregano gedroogd
  • 15 gram koriander vers
  • 15 gram peterselie vers
  • zeezout grof

Instructies

  • Steek je bbq aan op 180 graden en creëer 2 zones een directe en een indirecte zone
  • Terwijl de bbq warm wordt haal je het vlees uit de koelkast en laat je het op kamertemperatuur komen
  • Was de krieltjes en snijd in partjes. Doe ze ineen vuurvaste ovenschaal. Bestrooi royaal met olijfolie, peper en zout
  • Verwijder de velletjes van de knoflook, druk ze plat en voeg ze ook toe aan de schaal met krieltjes
  • Ris de blaadjes tijm en rozemarijn van de steeltjes en snijd de kruiden fijn. Voeg dit ook toe aan schaal met krieltjes en schep alles goed door elkaar
  • Deze schaal mag alvast de bbq op. De krieltjes hebben ongeveer 45 minuten nodig om te garen. Zet de schaal op de indirecte kant van je bbq en schep af en alles eens om. Geen plek op de bbq voor deze schaal en het stuk vlees? Doe de krieltjes dan in de oven op 180 graden.
  • Door naar de steak. Smeer hem in met olijfolie enbestrooi hem vervolgens royaal met vers gemalen peper en grof zeezout. Als dekrieltjes 15 minuten op de bbq liggen kun je de steak toevoegen. Ook aan dekoelere kant van de bbq. Doe wel eerst een kernthermometer in de steak.
    tomahawk reverse sear
  • Je kan er nu voor kiezen om een blokje rookhout tussen de kolen te plaatsen. Heb je dat niet in huis, geen probleem het wordt nog steeds heerlijk
  • Terwijl het vlees en krieltjes gaart maak je de chimichurri. Hiervoor snijd je alle ingrediënten fijn en roer je alles door elkaar in een schaaltje. That’s it.
  • Gaar de steak tot een kerntemperatuur van ongeveer 48 graden. Nu gaan we de steak afgrillen. Doe alle schuifjes van je bbq volledig open. De temperatuur zal dus omhoog gaan. Verplaats de steak naar het hete gedeelte van de bbq. Dus direct boven de kolen. Grill aan beide zijden enkele minuten tot de korst mooi bruin is. Houd wel de kerntemperatuur in de gaten. Hij mag niet boven de 55 graden uitkomen
    tomahawk bbq
  • De steak is mooi medium bij een kerntemperatuur van 55 graden. Haal hem er van af, leg op een bord en dek af met aluminiumfolie. Laat hem 10 minuutjes rusten
  • De krieltjes laat je al tijd gewoon liggen en zullen inmiddels ook mooi gaar zijn. Haal ze eraf en leg op een mooie grote plank
  • Snijd het vlees los van het bot en vervolgens in dunne plakjes. Leg zowel het bot als de plakjes vlees ook op de grote plank en bestrooi zowel het vlees als de krieltjes nogmaals met grof zeezout
  • Serveer met een schepje chimichurri over het vlees en zet ook het schaaltje op de plank
    tomahawk met krieltjes
Calories: 450kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans, BBQ, Nederlands
Trefwoord: krieltjes, steak, tomahawk