Jamaican Jerk Chicken. Yahman!

1.2K

Heb je het over jerk chicken dan heb je het over Jamaica. In dit Caribische land hebben ze een ware kunst gemaakt van het grillen van kip op de bbq in een zogenoemde jerk marinade. Ik heb vele blogs gelezen en filmpjes gezien over de traditionele werkwijze en daar mijn favoriete recept van gemaakt. Lees snel verder om dat ook te proberen.

Een van de belangrijkste ingrediënten voor jerk chicken van de bbq is piment. Dit is een kruid dat wij niet heel veel gebruiken, maar kenmerkend is voor de authentieke jerk smaak. Een andere naam voor piment is namelijk Jamaican Allspice. De authenthieke jerk chicken wordt zelfs op een bedje van hout en bladeren van piment bereid. Dit leggen ze op de bbq waardoor het gaat roken en de kip nog meer van die heerlijke smaken opneemt.

Helaas is piment hout niet echt lekker verkrijgbaar in Nederland dus heb ik gezocht naar een manier om ook wat meer kruidige rook te krijgen. Hiervoor heb ik een rookpakketje gemaakt met kruidnagel, kaneel, laurier, piment en nootmuskaat. Dit geeft een hele lekkere kruidige rook af die je kip net dat extra tikkie smaak geeft!

De jerkmarinade heeft pit. Dat komt door het gebruik van scotch bonnet pepers. Ook deze geven weer die authentieke smaak mee aan dit gerecht. Deze zijn wat moeilijke verkrijgbaar in Nederland, maar ze zijn er zeker. Kun je ze niet vinden, pak dan gewoon de standaard rode peper die je overal kunt vinden. Ook dat zal zeker werken.

Ten slotte is het belangrijk dat je de marinade de tijd geeft om z’n werk te doen. Begin dus een dag eerder om de kip dus zeker 12 uur in de marinade te laten staan. Prik hierbij met de punt van de mes meerdere keren door het velletje heen zodat ook tussen het vlees die heerlijke marinade zit.

Bij deze kip is het heerlijk om een simpel rijstgerecht te maken zoals Nasi Koenig gecombineerd met zoetzure komkommer een nieuwe klassieker hier in huis!

Jamaican Jerk Chicken

Gegrilde kip in een Jerk marinade. Dit is Jamaica op z'n best.
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 20 uur
Bereidingstijd 1 uur

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten of andere delen van de kip

Marinade

  • 1 tl piment
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl zout
  • 2 tl bruine basterdsuiker
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 2 limoenen zest en sap
  • 2 el tijm vers
  • 3 cm gember
  • 3 lente-uien
  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 3 scotch bonnet pepers of andere rode peper
  • 1 el witte wijnazijn

Rookpakket

  • 1 stokje kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 1 tl piment
  • 1/2 tl kruidnagel
  • 3 blaadjes laurier

Instructies

  • Doe alle ingrediënten van de marinade in een keukenmachine of blender en mix tot gladde pasta.
  • Prik met de punt van je mes enkele gaatjes door de huid van de kip. Hierdoor komt de marinade straks ook lekker tussen het vlees
  • Doe de kip en de marinade in een zip lock zakje en wrijf het goed door elkaar. Leg het voor ten minste 12 uur in de koelkast
  • Doe alle kruiden voor het rookpakket in een stukje aluminiumfolie, vouw dicht en prik enkele gaatjes in de bovenkant
  • Bereid de bbq voor op een directe en indirecte zonde en ga voor een keteltemperatuur van ongeveer 150-180 graden.
  • Leg het rookpakketje tussen de kolen en leg de kip op het indirecte deel. Doe de deksel dicht en laat 30 minuten roken
  • Na 30 min. verplaats je de kip naar het directe gedeelte en grill je ze nog 20-30 minuten door tot de huid krokant is en de kip gaar. Blijf er wel bij en draai ze af en toen om, want je wilt niet dat die heerlijke marinade verbrand.
calorieën: 250kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Caribisch, Jamaica
Trefwoord: jerk chicken, Kip, kippenbout
Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close