Saté

1.1K
sate

Dé BBQ-klassieker. Saté ayam, oftewel saté van kippendijen. Nee, niet van de kippenborst!

Saté hoort ook van de bbq de komen, en niet uit de pan of oven of nog erger de frituur. Het belangrijkste ingrediënt van deze saté is kip. Deze moet goed zijn, en zeker ook van de dij zijn. De dij is het meest vette, maar ook meest smaakvolle deel van de kip. De borst is vetvrij en zal dus ook sneller uitdrogen als je die voor saté gebruikt. Ben je echt op dieet en wil je niet aan de dijtjes beginnen, ga dan voor de borst. Maar dan mag je er ook geen pindasaus bij.

Naast het deel van de kip is ook tijd een belangrijk aspect. De moet de marinade namelijk lekker zijn werk laten doen en in laten trekken in het vlees. Het meest ideale is dus om dit de avond van te voren te bereiden en de blokjes kip laat overnachten in de marinade. Uiteraard in de koelkast, anders is hij de volgende ochtend zelf al weggelopen.

Als laatste tip, snijd ik de laatste tijd steeds kleinere blokjes van de kippendijtjes. Hierdoor heb je namelijk meer marinade rondom je vlees en dus meer smaak, en minder pindasaus nodig. Zorg er wel voor dat je de stukjes nog steeds op een prikker kunt prikken.

Over satéprikkers gesproken. Ik zweer bij de iets dikkere, vierkante prikker met een plat uiteinde. Die zijn namelijk veel eenvoudiger te draaien dan de volledig ronde prikker. Maar ieder z’n eigen voorkeur! Wel te adviseren is om de prikkers een half uurtje in een bakje water te weken voordat je de kip erop gaat prikken. Dit voorkomt dat je stokjes direct verbranden als ze op de grill liggen.

Genoeg geluld, tijd om de kip aan de spiezen te rijgen en een lekker sateetje te serveren aan jezelf, je gasten of andere (on)welkome gasten!

Saté

Authenthiek satérecept voor op de bbq
Porties 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Marineren 12 uur
Totale tijd 12 uur 25 minuten

Equipment

  • sateprikkers

Ingrediënten

  • 500 gram kippendijtjes
  • 4 tenen knoflook geperst
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 duim gember geraspt
  • 1 rode peper fijn gesneden
  • 1 el korianderpoeder
  • 1 el citroensap
  • 1 el witte wijnazijn
  • 4 el ketjap

Instructies

  • Meng alle ingredienten door elkaar, uitgezonderd de kip
  • Snijd de kip in blokjes en meng door de marinade
  • laat een nachtje in de koelkast staan
  • rijg aan de sateprikkers en grill tot de gaar zijn boven directe hitte
calorieën: 350kcal
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken: BBQ, Indisch
Trefwoord: saté
Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close