Sticky Asian Hotwings

2K

Deze kippenvleugeltjes van de bbq zijn een van mijn persoonlijke klassiekers. Dit maak ik voor elk feestje, borrel of gewoon als we nasi eten. Met kippenvleugels kun je sowieso alle kanten op, maar deze Oosterse pittige marinade doet het echt heel goed op kip.

Het geheim van deze marinade zit in de limoensap. Dit zorgt voor een malser eindresultaat waarbij de kip van het bot afvalt. Wat mij betreft een belangrijke graadmeter voor succes.

Houd je niet van pittig eten, laat de rode peper dan gewoon weg. Ook dan zijn nog om je vingers bij af te likken!

We gebruiken voor deze hotwings geen rookhout. Maar dat is uiteraard wel een mogelijke combinatie. Zonder vind ik persoonlijk net iets lekkerder. Bij een keteltemperatuur van rond de 150 graden duurt het ongeveer een uur voordat deze hotwings klaar zijn.

Kip kun je veilig eten vanaf 70-72 graden, maar gedeeltes met bot en bruin vlees zoals dat zo mooi heet. Dus de dijtjes en vleugels zijn het best als je ze wat langer door gaart. De kippenvleugels worden dan namelijk nog malser. Naar mijn mening heb je het beste eindresultaat als je ze tot een kern van 82-85 graden gaart. Bekijk hier een volledig overzicht van kerntemperaturen.

Heb je geen zin om deze kippenvleugels op de bbq te leggen. Gaar ze dan gewoon in de oven. Doe de kippenvleugels dan met de marinade in een ovenschaal en gaar ze in een uur tijd gaar. Ik raad je aan om na 45 minuten de marinade uit de schaal te halen. Doe het in een apart pannetje en kook het in tot een stroop. Kwast vervolgens de kippenvleugels 5 minuten voor het einde royaal in met deze stroop en zet nog 5 minuten terug in de oven. Ze krijgen hierdoor dat heerlijke sticky gekaramelliseerde laagje.

Sticky Asian Hotwings

Kippenvleugels in een Aziatische pikante marinade. Dat wordt de vingers aflikken…
Porties 8 personen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram kippenvleugels
  • sesamzaadjes
  • gebakken uitjes

Marinade

  • 3 el ketjap
  • 3 el sojasaus
  • 1 el sojasaus
  • 1 el mirin
  • 1 el honing
  • 1 limoen
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 duim gember

Instructies

  • Meng alle ingrediënten van de marinade door elkaar
  • Van de limoen gebruik je de rasp en het sap
  • Proef en voeg naar smaak nog extra honing (als hij wat zoeter moet worden) of limoen (als hij wat zuurder moet worden) toe
  • Doe de kip erbij en laat het een paar uur of een nachtje in de koelkast marineren
  • Steek de bbq aan en ga voor 2 zones een directe en indirecte zone van ongeveer 150-180 graden
  • Haal de kip uit de marinade (niet weggooien!) en gaar ze 30 min op de indirecte zijde
  • Kook ondertussen de marinade in een pannetje voor de helf in tot een stroperig, maar nog wel smeerbaar geheel
  • Kwast de vleugels in met de helft van de ingekookte marinade en gaar nogmaals 15 minuten op de indirecte zijde.
  • We gaan nu een crispy jasje aandoen door de vleugels allemaal op de directe zijde te leggen en om en om te garen tot het velletje krokant en gekleurd is
  • Vervolgens verplaats je alles weer naar de indirecte zijde en lak je ze weer in met de overgebleven marinade. Gaar ze nog 10-15 minuten
  • Leg alle vleugels op een schaaltje en bestrooi met sesamzaadjes en gebakken uitjes. Als variatie kun je ook dunne ringen lente-ui gebruiken i.p.v. gebakken uitjes.
calorieën: 150kcal
Gang: Snacks
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: hotwings, Kip, kippenvleugels
Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close