Ratatouille

3.5K

Een Ratatouille is zo’n bijgerecht dat indruk maakt. Je hebt kleur, smaak en presentatie bij elkaar. Dit is een populair gerecht onder vegetarische eters en heel makkelijk te combineren met bijvoorbeeld een stuk vlees of vis. Uiteraard kun je hem volledig vega houden door bijvoorbeeld een simpele pasta hierbij te serveren. De ratatouille was voor mij onderdeel van een volledige vegetarische maaltijd met een pasta aglio olio e peperoncino. Een pasta met olijfolie, knoflook, rode peper en peterselie.

De variatiemogelijkheden met deze ratatouille zijn eindeloos. Je kunt alle groenten er in stoppen die je zelf lekker vind. Het belangrijkste is dat je de plakjes ongeveer even groot houd. Heb je bijvoorbeeld een hele dikke aubergine maar een stuk dunnere courgette? Snijd de aubergine dan door de helft zodat ze in doorsnee ongeveer gelijk zijn. Het mooiste is natuurlijk om groenten uit te kiezen die qua doorsnee allemaal gelijk zijn.

In deze variant ging ik voor aubergine, courgette en tomaat als groentesoorten. Je kan hiermee vrij variëren en bijvoorbeeld ook voor paprika, kastagnechampignons, winterpeen, etc. etc. kiezen. Maak er je eigen favoriet van!

De kracht van deze ratatouille zit niet in de groenten, maar in de tomatensaus. Je ziet het niet op de foto, maar op de bodem ligt een laag tomatensaus die de groenten bindt. Deze tomatensaus moet echt in je mond exploderen van smaak. Je wilt natuurlijk geen proteïne missen, indien je voor een compleet vegetarische maaltijd gaat.

Voor vele gerechten gebruik ik tomatensaus. Dus om mijn perfecte tomatensaus te maken heb ik een apart recept geschreven. Het recept daarvoor vind je hieronder. Dit recept voor de ratatouille gaat uit van 500 ml van die perfecte tomatensaus.

Perfecte Tomatensaus
Deze tomatensaus is perfect als basis voor pastasauzen, pizzasaus of voor in een ratatouille
Bekijk recept >
tomatensaus San Marzano

Ik maak deze ratatouille altijd in een gietijzeren pan op de bbq. Maar je maakt hem net zo simpel in een koekenpan in de oven. Doe vooral wat jij fijn vind!

Ratatouille

Een mooie groentegerecht met aubergine, courgette en tomaat
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten

Equipment

 • Gietijzeren pan

Ingrediënten

 • 500 ml Perfecte Tomatensaus
 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • 4 roma tomaten
 • dille
 • tijm

Instructies

 • Doe onderin je pan de tomatensaus.
 • Snijd gelijke plakken van aubergine, courgette en tomaten en zet ze om en om in een rondje in de pan. Begin met de buitenste rand
 • bestrooi met verse kruiden als dille en tijm. Varieren met andere Italiaanse kruiden als oregano, basilicum en rozemarijn is helemaal goed
 • Zet de pan een uur op een bbq van ongeveer 180 graden. Kijk na een uur of de groenten voldoende gaar zijn en laat desnoods iets langer staan.
calorieën: 300kcal
Gang: Bijgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: aubergine, courgette, ratatouille, Tomaat
Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close