Dit bijgerecht matcht dus echt fantastisch bij een groot stuk vlees of een hele vis. Deze op de bbq geroosterde paprika salade met gerookte feta, munt en walnoot doet het echt altijd goed bij mijn gasten.
Door paprika te roosteren op de bbq krijg je een hele nieuwe, diepere smaak van paprika. De techniek is een combinatie van grillen en stomen en is simpeler dan je denkt. Je grillt de paprika namelijk eerst direct boven de hete kolen tot ze rondom volledig zwart zijn. Vervolgens doe je ze in een plastic zak die je dichtknoopt. Dit laat je 20 minuten staan en door de hitte komt er stoom vrij. Dit zorgt ervoor dat je paprika verder gaart in de eigen stoom zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Easy toch. Je kan ze ook in een kom doen en afdekken met plasticfolie. Zelfde gemak, zelfde resultaat.
In deze salade is het leuk om verschillende kleuren paprika te pakken. Dit is vooral voor het oog. Vind je zelf enkel rood lekker, dan doe je gewoon alleen rode paprika. Puntpaprika’s op de bbq zijn echt het allerlekkerste als je het mij vraagt. Ik serveerde bij deze salade wat andere Mediterraanse tapas: Spaanse tortilla de patatas, Italiaanse gegrilde sardines, Turkse spinazie/feta springrolls (hapjes van filodeeg) en een Griekse tzaziki saus erbij. Hiermee is je Mediterraanse maaltijd helemaal compleet!

De feta heb ik licht gerookt om hem net wat rooksmaak mee te geven. Ben je echt fan van gerookte kaas dan zou ik hem zeker wat langer laten liggen in de rook. Je ziet aan de kleur van de feta hoe ver je bent. Hij wordt steeds bruiner naarmate hij langer in de rook licht. Hoe donkerder, hoe meer rooksmaak. Ik heb hem 10 minuten gerookt. Maar dit je zeker opvoeren tot 20 minuten.

Geroosterde paprikasalade met gerookte feta
Equipment
- Grote kom
- Vershoudfolie
- Rookhout
- Aluminiumfolie
Ingrediƫnten
- 5 paprika's gemengd
- 1 rode ui
- 1 blok feta
- 1 el appelazijn
- 2 el olijfolie exta vergine
- 2 el munt vers en fijngesneden
- peper en zout
- 1 handje walnoten
Instructies
- Blaker de paprika's direct boven de kolen tot ze rondom volledig zwart zijn
- Doe ze vervolgens in een kom en dek af met vershoudfolie. Laat 20 minuten staan
- Rook ondertussen de feta tussen de 10 en 20 minuten. Leg hem eerst op een stukje ingeoliede aluminiumfolie
- Haal de paprika's uit de kom en verwijder de zaadlijsten en het velletje. Dit kun je er nu als het goed is heel eenvoudig aftrekken.
- Vang al het vocht dat vrijkomt van de paprika op. Evt kun je hierbij alles door een zeef halen om de pitjes en restjes van het vel te verwijderen.
- Kook dit vocht in tot een stroperige emulsie en laat afkoelen
- Ondertussen snijd je de paprika in reepjes en de rode ui in dunne halve maantjes. Dit mag al bij elkaar in een kom
- Maak de dressing door het paprikasap, appelazijn, olijfolie en peper/zout te mengen
- Rooster je de walnoten in een droge pan tot ze beginnen te kleuren
- Voeg de dressing toe aan de paprika en rode ui en hussel goed door
- Serveer het blok feta erop en bestrooi met de walnoot en evt. nog wat verse muntblaadjes