Zalmcurry met korianderrijst, mangochutney en verse naan

350
zalmcurry met verse naan en mangochutney

Dit zijn van die gerechten die ik kan blijven eten. Comfort food uit India. Deze Indiase zalmcurry maak je in een gietijzeren pan, ook wel Dutch oven genoemd. Geen zin om de bbq aan te steken? Maak hem dan gewoon lekker op het fornuis. Deze zalmcurry serveerde ik met mangochutney, korianderrijst en huisgemaakt naanbrood.

De mangochutney zorgt voor een frisse toets in deze zalmcurry, maar smaakt ook heel goed bij andere kruidige gerechten zoals bijvoorbeeld tortilla’s met kip. Je maakt deze chutney door een hele, rijpe mango te mixen tot gladde pasta. Hier meng je vervolgens 1 gesnipperde rode ui, 1 gesnipperde rode peper (evt. zaadlijsten verwijderd), 2 el fijngesneden verse koriander en een sap van een halve limoen door.

De curry heeft een beetje pit doordat er een rode peper in verwerkt zit. Heb je zelf hier minder behoefte aan, laat de rode peper dan gewoon weg. De ingrediĆ«nten zul je deels herkennen uit de Indonesische keuken. Hier wordt ook veel gebruik gemaakt van bijvoorbeeld sereh. De garam massala geeft je het gevoel van India helemaal. Zodra je de pasta aanbakt en de geuren vrijkomen waan je jezelf in Indiase tuctuc scheurend door straatmarkten waar verse curry’s gemaakt worden.

Korianderrijst maak je heel eenvoudig door basmati rijst te koken in de verhouding 1:1,5 hiervoor staat de 1 voor 1 deel rijst en de 1,5 voor 1,5 deel vocht. Dus op 100 gram rijst gebruik je 150 ml vocht. Met deze verhouding absorbeert de rijst al het vocht in de pan en kookt het dus ook niet te gaar.

Naanbrood is zo iets wat we al snel uit het schap van de supermarkt pakken. Zonde wat het zelf maken is zo simpel, en zooo veel lekkerder. Je kan hem bakken op de bbq of in de (grill)pan. Maak meteen een extra batch want je kunt ze uitstekend invriezen. Online zijn onwijs veel recepten te vinden, dus probeer het ook gewoon eens.

Zalmcurry met korianderrijst, mangochutney en verse naan

Indiase curry met zalm, korianderrijst, mangochutney en zelf gebakken vers naanbrood
Porties 4
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 2 uur

Equipment

  • Gietijzeren pan (dutch oven)
  • Grillpan (optioneel)
  • Mixer

Ingrediƫnten

Zalmcurry

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 1 limoen
  • 15 gram koriander
  • 2 el garam massala
  • 200 gram verse zalm in blokjes gesneden
  • 5 wortelen
  • 1 groene paprika
  • 1/2 bloemkool in roosjes
  • 1 blik kokosmelk

Korianderrijst

  • 100 gram basmatirijst
  • 10 ml limoensap
  • 50 ml kokosmelk
  • 90 ml water
  • 1 el fijngesneden verse koriander

Mangochutney

  • 1 rijpe mango
  • 1 rode ui
  • 1 rode peper
  • 2 el fijngesneden verse koriander
  • 1 limoen

Instructies

Zalmcurry

  • Meng de ui, knoflook, gember, rode peper, sereh, limoensap, koriander en garam massala in een mixer tot een fijne pasta
  • Snijd de groenten en zalm voor tot een eetbaar formaat
  • Bak de pasta in de gietijzeren pan tot de heerlijke geuren vrij komen
  • Voeg de groenten toe, roer goed door en bak even aan.
  • Voeg de kokosmelk toe en laat gaar stoven
  • Vlak voor het einde voeg je de zalm toe. Die heeft maar heel even nodig dus doe dit niet te snel

Korianderrijst

  • Kook de rijst op laag vuur in limoensap, water en kokosmelk gaar
  • Laat even rusten en bestrooi met fijngehakte koriander

Mangochutney

  • Mix de mango fijn in de keukenmachine
  • Snipper de ui, rode peper en koriander fijn en voeg toe
  • Meng limoensap naar smaak toe. Perfect is tussen de halve en hele limoen.
calorieƫn: 350kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Trefwoord: Curry, Zalm
Like
Close
BBQ Grillmeister Ā© Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close