Hasselback aardappelen zijn niet meer weg te denken bij een bbq maaltijd of tijdens een familie of vrienden diner. Het is zo simpel, maar zo doeltreffend. De aardappel lamellen worden heerlijk krokant en het serveert toch net even wat leuker dan aardappelschijfjes of friet.
Hasselback aardappel is niets meer dan een tot 2/3 ingesneden ouderwetse pieper. Doordat je ze regelmatig met olijfolie en roomboter besprenkelt worden de gesneden lamellen mooi krokant. Ik ben aan de slag gegaan om er een nog feestelijker variant van te maken. Dat is gelukt. Ontmoet mijn loaded hasselback aardappel!
Wat zit er allemaal in? knoflook, steak seasoning, roomboter, oude kaas, bacon en verse peterselie. Smullen geblazen. En misschien nog wel belangrijk. Super simpel om te maken.
Waar deze hasselback aardappelen op kunnen mislukken is helemaal in het begin. Namelijk bij het snijden van de lamellen in de aardappel. Doe je dit zonder hulpmiddelen dan is de kans groot dat je de aardappel doormidden snijd. Zo zonde want dat kun je niet meer fixen. De oplossing is minstens zo simpel: Prik een sateprikker op 1/3 van de onderkant over de lengte van de aardappel. Je snijd vervolgens met je mes tot aan de prikker. Hierdoor zijn alle sneetjes even diep en aan het eind haal je de prikker er gewoon weer uit. Eitje.

Deze hasselback aardappelen zijn het perfecte bijgerecht bij een mooi stuk vlees of vis. Denk bijvoorbeeld aan bovenstaande combinatie met dikke steak picanha en gegrilde wortelen.


Loaded Hasselback aardappelen
Equipment
- skillet of gietijzeren pan
- sateprikker
Ingrediƫnten
- 4 aardappelen
- steak seasoning
- 2 tenen knoflook
- 4 plakken ontbijtspek
- roomboter
- olijfolie
- oude kaas geraspt
- verse peterselie
- zeezout
Instructies
- Was de aardappelen met de schil
- Prik de sateprikker op 1/3 en snijd lamellen in de aardappelen tot de prikker
- Snijd de knoflook in flinterdunne plakjes en stop in elk sneetje van de aardappel een plakje knoflook
- Bestrooi royaal met steak seasoning
- Bak in de skillet de bacon volledig uit. Haal uit de pan en laat opdrogen op een stukje keukenpapier. Het vet laat je in de pan
- Leg de aardappelen in de pan. Besprenkel met olijfolie en leg op elke aardappel een blokje roomboter.
- Zet op de bbq van 180 graden en laat dit een uur staan. Check dan met een sateprikker of de aardappel al gaar is. Zo niet, laat je hem gewoon nog een kwartiertje staan.
- Bestrooi met geraspte oude kaas (of jong, of parmezaan. Wat jij lekker vind) en zet nog 10 minuten terug in de bbq
- Serveer met verkruimelde stukjes spek en verse peterselie