Met pulled pork kun je eindeloos variëren. Van wraps tot nacho’s, een broodje of bovenop een frietje. Iets meer out of the box gedacht: pulled pork in een gepofte aardappel van de bbq. Super simpel en samen met deze frisse saus op basis van Griekse yoghurt en crème fraiche en heerlijke combinatie.

Beginnende bij de pulled pork. Dit kun je maken van de pork butt, een groot stuk van de nek van het varken met bot. Wat ook heel goed werkt en door de meeste wordt gebruikt is procureur. Dat zit is in de nek en is vrij van bot. Je kunt dit dus direct gebruiken.
Voor dit recept gebruikte ik ook procureur. Dit keer van het iberico ras. Dat is echter niet noodzakelijk. Doordat je lang gaart wordt het vlees hoe dan ook zacht. Een duurder en meer vetter ras als Iberico brengt niet heel veel extra om eerlijk te zijn.
De procureur heb ik in 3 fases bereid:
- Marineren
- Roken
- Stomen
Het marineren doe je het liefst overnacht. Dus begin met je favoriete varkensrub een avond van te voren en smeer de procureur hier royaal mee in. Je kan deze rub ook door een beetje appelsap/appelazijnmix roeren en het injecteren in het vlees.
De volgende ochtend begin je vroeg. Je hebt totaal zo’n 8-10 uur nodig dus reken maar uit hoe laat je moet starten. Hiervoor geldt: je kunt beter te vroeg klaar zijn dan te laat. Het vlees moet namelijk minimaal een uur rusten voordat je het gaat pullen.

Rook het vlees gedurende 3 uur met je favoriete mix van rookhoutsmaken. Mijn favoriet op varkensvlees is appel en kers. Maar ook whiskeyvaten doen het goed bij dit stuk vlees. Zodra je de kerntemperatuur van 72 graden hebt bereikt pak je het vlees in aluminiumfolie in. Daarna stoom je het vlees door tot een kern van 92 graden. Het is dan boterzacht en eenvoudig met een sateprikker door te prikken.
Pak het goed in en doe het in een koelbox, zonder koelelementen uiteraard. De koelbox houdt het vlees warm. Laat dit minimaal een uur staan, langer mag ook. Daarna pull je het vlees en meng je er nog wat kruiden en bbq saus doorheen.
Match met de aardappel en frisse saus en je hebt een uniek gerecht op tafel!

Pulled Pork in een gepofte aardappel
Equipment
- Aluminium folie
- Rookhout
- Kernthermometer
- Spuitflesje
Ingrediënten
Pulled Pork
- 1 procureur
- dry rub varken
- 100 ml appelsap
- 100 ml appelazijn
- bbq saus
Gepofte aardappel
- 4 grote aardappelen
- olijfolie `
- peper en zout
Saus
- 2 el griekse yoghurt
- 2 el crême fraiche
- 1 el citroensap
- 1 el verse peterselie fijngehakt
- 1 el verse tijm fijngehakt
Instructies
- Kruid de procureur royaal met de dry rub en laat het de nacht in de koelkast staan
- De volgende ochtend steek je de bbq aan ga voor een indirecte opstelling met 110-130 graden keteltemperatuur. Voeg ook wat rookhoutchunks toe.
- Leg de procureur op de bbq, steek de kernthermometer erin en rook hem voor ongeveer 3 uur.
- Gaar de procureur tot een kerntemperatuur van 72 graden. Spuit hem om de 45 min. in met het mengsel van de appelsap en appelazijn.
- Pak hem dan in met aluminiumfolie en doe het restant uit de spray erbij. Gaar door tot een kern van 92 graden.
- Leg het pakketje vervolgens in een lege koelbox en laat dit minimaal 1 uur staan.
- Leg de aardappelen in een stukje aluminiumfolie, bedruip met wat olijfolie en bestrooi met wat peper en zout. Pak ze helemaal in en leg voor 1 uur op de bbq
- Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar en zet in de koelkast
- Als je klaar bent om te eten, haal je de procureur uit de folie. Vang het vocht apart op. Als je vlees over hebt (wat een hele grote kans is) dan kun je hier wat van dit vocht bij doen en invriezen. Je kunt dan de volgende keer alles in de pan opwarmen en bak je het op in dit smaakvolle vocht.
- Trek het vlees uit elkaar met een klauw, 2 vorken of je handen. Meng er nog 2 el dry rub en 4 el bbq saus door.
- Snijd de aarappelen in, leg er een lading pulled pork in en bedek met laagje saus.
- Eet smakelijk