Bifteki met feta van de bbq

118

Bifteki is een klassieker uit de Griekse keuken. Toch is hij wat minder bekend dan de souvlaki en gyros hier in Nederland. Onterecht vind ik. De combinatie van gehakt met romige feta en natuurlijk een klodder tzaziki vind ik echt magisch. Ik bereidde de bifteki op de bbq, zoals het officieel hoort. Maar ook in de keuken kun je dit prima bereiden. Grill het gehakt dan eerst aan in de pan, en schuif hem vervolgens in de oven tot het geheel gaar is.

Voor het gehakt gebruikte ik half-om-half gehakt. Maar traditiegetrouw doen ze dat lams- of kalfgehakt. Beide niet echt mijn favorieten, dus ging ik voor rund en varkens gecombineerd. En dat werkte heel goed! Gebruik je enkel rund dan is de kans groot dat het droog wordt.

Bifteki kun je vullen met feta, maar hoeft zeker niet. Ben je geen fan van feta, dan neem je toch gewoon jong belegen kaas. Ook lekker is het om er bifteki burgers of bifteki gehaktballen van te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik ben voor een gehaktbrood vorm gegaan waarbij je aan tafel allemaal een mooie plak op de bord krijgt.

Bij de bifteki serveerde ik krokante frietjes, een frisse griekse salade en natuurlijk zelf gemaakte tzaziki. Die maak je heel simpel door Griekse yoghurt te mengen met geraspte komkommer, knoflook, citroensap, verse munt, verse dille en peper en zout.

Bifteki met feta

Griekse bifteki is gekruid gehakt gevuld met feta. Heerlijk met verse tzaziki
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 40 min

Ingrediënten

  • 500 gram gehakt half om half
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ei
  • 3 el paneermeel
  • 2 el oregano gedroogd
  • 2 el peterselie vers
  • 2 el munt vers
  • 1 tl komijn
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper
  • 1/2 pakje feta

Instructies

  • Rasp de ui, pers de knoflook en snijd de verse kruiden fijn
  • Meng alles in kom behalve de feta
  • Vorm 2 lange plakken van het gehakt, en beleg 1 deel met gebrokkelde feta
    Griekse bifteki
  • Leg het andere deel erop en "plak" het helemaal dicht. Zet minimaal 1 uur de koelkast om op te stijven
    gehakt met feta
  • Steek de bbq aan op 180 graden en creëer 2 zones. Een directe en indirecte zonde.
  • Start op de indirecte zonde en gaar de bifteki tot een kern van 70 graden
    bifteki bbq
  • Grill hem daarna boven de directe zone nog even af voor een mooi korstje
  • Serveer met Griekse salade, friet en natuurlijk tzaziki
    bifteki met friet en salade
calorieën: 350kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: bifteki, feta
Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close