Ribeye

1.2K

Dit is denk ik het meest simpele recept op mijn website. Maar daar gaat het juist vaak mis. Zo zonde want als je dit goed doet, dan is er wat mij betreft niet beters. Ribeye is zo’n onderdeel van het rund dat ik perfect in balans vind qua vlees/vet verhouding. Door deze verhouding is het super smaakvol.

Tip 1: Kies een goed runderras

Ga voor kwaliteit. Een supermarkt ribeye moet je echt links laten liggen. Ga naar de slager en stem hem vragen over het ras en herkomst van het vlees. Uit Zuid Amerika en Amerika komt veel kwaliteit rundvlees, veelal van het Black Angus ras. Dit is een heel mooi ras voor een goede ribeye steak. Dichterbij huis vind je Blonde D’aquitaine, Ierse Hereford of bijvoorbeeld Spaanse Rubia Gallenga. Experimenteer eens en vind je eigen favoriet. De top van de top blijft Japans Wagyu. Dit gaat dan wel gepaard met een behoorlijk prijskaartje.

Tip 2: Kies een voor grain fed

Je ziet het zo nu en dan wel eens staan: grass fed of grain fed. De grass fed runderen hebben enkel op grasvlakte gegraasd en gaan direct door naar de afdeling vleesconsumptie. Grain fed runderen worden de laatste 3-4 maanden gevoerd met een speciaal dieet van graan en mais. Dit dieet zorgt voor een mooier eindresultaat op gebied van vlees/vet verhouding. Met name het intramusculaire vet ontwikkeld zich hierdoor sterken.

Tip 3: let op het intramusculaire vet

Intramusculair vet zijn de kleine vetdraadjes die door het vlees heen lopen. Dit smelt bij de bereiding en zorgt er dus voor dat het vlees mooi sappig is. Dit is precies de reden dat Japans Wagyu zo duur is. Dat staat bekend om zijn extreme vorm van intramusculair vet. De grain fed runderen hebben dit ook meer ontwikkeld. Dus observeer je vlees hierop en selecteer het beste stuk.

Ribeye

Ribeye steak van de bbq
Porties 1 persoon
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Rusten 10 minuten
Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

  • 200 gram ribeye steak van mooi ras. Dit is een grain fed black angus ribeye
  • peper en zout

Instructies

  • Laat de ribeye een half uur op kamertemperatuur, bestrooi met peper en zout.
  • Zorg voor flinke hitte in de bbq: 200-250 graden
  • Grill de steak aan beide zijden ongeveer 3 minuten per kant tot een kerntemperatuur van 52 graden is bereikt
  • Laat de ribeye 10 minuten rusten onder een stukje aluminium folie
  • Snijd mooie plakjes en bestrooi nogmaals met peper en zout
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: black angus, grain fed, ribeye, steak
Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close