Een goede ribeye heeft maar weinig smaaktoevoeging nodig. Wat peper en zout in combinatie met een goede kwaliteit ribeye is in principe voldoende. Uiteraard wordt de ribeye gegrild op de bbq, voor die fijne grillsmaak. Toch vind ik het lekker om zo nu en dan een ribeye wat meer toevoegingen te geven.
Ik heb gekozen voor een ribeye van het Black Angus ras. Dit ras zie je steeds meer op de Nederlandse markt. Deze ribeye komt uit Argentiniƫ, wat bekend staat om haar hoge kwaliteit rundvlees.

Zoals je ziet heb ik hem bedekt met een steakrub. Sommige vinden het vloeken in de kerk, anderen zweren erbij. Kortom, doe gewoon wat jij zelf lekker vind. Ik houd van uitproberen, en vond het een fijne afwisseling om hem met een rub te bereiden.
Naast een rub ook een jus dit keer. Ook die kan overbodig klinken want het vlees is als het goed is sappig genoeg van zichzelf. Maar ik ben er vooral dol op om lekker met een broodje in die heerlijke jus te dopen. Ondank dat het vlees het niet nodig heeft doe ik het stiekem wel vaak!
Een goede jus maak je normaal gesproken in de pan waar je eerst het vlees in gaart. Dat kun je in de geval ook doen. Kies dan voor een skillet waar je je vlees in gaart. Het geheim van een goede jus zonder vlees te bakken is het toevoegen van de vrijgekomen sappen tijdens het rusten van je vlees. Hierdoor krijg je toch die mooie vleessmaak in je jus. Genoeg reden dus om de ribeye gewoon op de bbq te slingeren en niet in een pannetje.
Een goed stuk vlees serveer je naast de jus met bijvoorbeeld gebakken aardappelen, een salade of simpelweg met alleen wat brood. Trek meteen een lekker wijntje open als je dan toch uit gaat pakken!

Ribeye met champignonsaus
Equipment
- Aluminiumfolie
Ingrediƫnten
- 400 gram ribeye
- 1 teen knoflook
- 1 el verse tijm
- 50 gram roomboter
- steak rub
- 100 gram champignons
- peper en zout
- 1 tl sambal (optioneel)
Instructies
- Strooi wat steakkruiden over de ribeye en laat hem op kamertemperatuur komen
- Ga voor een bbq-opstelling met directe hitte
- Grill de ribeye tot jouw ideale kerntemperatuur. Die van mij is 52 graden en laat hem op een bordje afgedekt onder de aluminiumfolie 10 minuten rusten
- Ondertussen maak je de jus door de roomboter in een pannetje te smelten
- Snijd de champignons in vieren en bak ze in de pan
- Snijd knoflook in dunne plakjes en bak die bruin. Voeg ook de tijm en peper en zout toe.
- Voeg 2 el water toe en evt een theelepel sambal, als je van pittig houd
- Als laatste voeg je vleessappen toe die zijn vrijgekomen tijdens het rusten.
- Snijd het vlees in dunne plakken en serveer op een mooie plank