Churrasco Style Picanha Fajita’s

186

Churrasco style is over komen waaien uit Brazilië. Hierbij worden stukken vlees, vis, gevogelte of bijvoorbeeld en hele ananas aan een spies geregen. Boven de kolen wordt het gegaard totdat het gaar is. De ober komt vervolgens aan tafel een stukje afsnijden voor consumptie. Het meest bekende stuk vlees voor churrasco is picanha.

Door het draaien van de spies en de smeltende vetkap op het vlees druipen de vetten in over het vlees, in de kolen. Dit resulteert in een reactie van vlammen en rook. Wat weer voor een mooie smaak in je vlees zorgt. Kortom een zeker aanrader om eens te proberen.

Picanha wordt steeds bekender en populairder in Nederland. Het aanbod wordt steeds groter en dat is volledig terecht. Het wordt ook wel staartstuk genoemd dus kijk daar ook naar. Maar iedere slager zal je begrijpen als je om picanha vraagt.

Ga als volgt te werk voor Churrasco Picanha:

  1. Koop een hele picanha en snijd de de vetkap kruislings in tot het vlees.
  2. Snijd het vlees in dikke plakken van ongeveer 4 cm
  3. Klap de plakken van buiten naar binnen dubbel, zodat de verkap aan de buitenkant zit
  4. Prik de spies door de vetkap heen totdat alle stukken op zijn

Het is handig om een elektrische spit hiervoor te gebruiken, maar dit zal niet iedereen hebben. Je kan er ook voor kiezen om losse spiezen te gebruiken die je zelf handmatig moet draaien. Werkt ook perfect.

Ik maakte van deze churrasco picanha een gerecht met Fajita’s. Dat serveert altijd super leuk op een grote plank op tafel met wat bijgerechten zoals pico de gallo (een pittige Zuid Amerikaanse tomatensalsa), guacamole en nacho’s zodat iedereen zijn eigen tortilla’s kan vullen. Wil je wat meer variatie in het aanbod. Maak dan ook spies met kippendijen in dezelfde marinade als de picanha. Succes verzekerd!

Churrasco Style Picanha Fajita’s

Picanha op z'n Braziliaans. Aan een spies geregen en gegrild boven de hete kolen. Verwerkt tot een bak voor lekkers waar iedereen zelf z'n eigen tortilla samenstelt
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur

Equipment

  • Spiezenset

Ingrediënten

  • 1 picanha
  • 3 el dry rub Mexicaans
  • 4 paprika's variatie in kleur
  • 1 rode ui
  • nacho's
  • tortilla's

Pico de gallo

  • 4 rijpe tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode ui
  • 1 rode peper
  • 1 el koriander vers
  • 1 limoen sap en zest

Guacamole

  • 1 avocado
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 tomaat
  • 1 rode peper
  • 2 el koriander vers
  • 1 limoen sap en zest

Instructies

  • Bereid de picanha voor zoals hierboven omschreven
  • Bestrooi de dry rub over de picanha en laat op kamertemperatuur komen
  • Steek ondertussen de bbq aan en bereid voor voor direct grillen
  • Rijg de paprika en rode ui ook een spies
  • Snijd alle ingrediënten voor de pico de gallo in fijne stukjes en meng alles met elkaar, zet apart zodat de smaken mooi in kunnen trekken
  • Ook de guacamole kun je vast maken door de avocado met een vork te prakken en de overige ingrediënten fijn te snijden en alles door elkaar te roeren
  • Dan gaan we de paprika en picanha grillen. Doe dit direct boven de kolen tot ze gaar zijn. Houd wel rekening dat je de picanha nog 10 minuten laat rusten voordat je hem gaat aansnijden.
  • Serveer alles op een grote plank of in een grote braadslede en snijd aan tafel.
calorieën: 500kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Braziliaans, Mexicaans
Trefwoord: churrasco, picanha
Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close