Dorade met gegrilde groenten

845

Een dorade op de bbq is, net als zeebaars, zo’n heerlijke combi. We denken er niet snel aan als we de bbq aansteken. Maar daar gaat dit recept verandering in brengen. Dorade is een mooie vette vis die zich uitstekend op de bbq laat bereiden. Een hele vis op de bbq klinkt spannend maar met deze tips wordt het een eitje.

Keur de vis zelf. Kijk naar de kieuwen, de ogen en de geur. Alles moet vers ogen en ruiken. Zodra het vissig begint te ruiken of een beetje slijmerig en rood begint te ogen moet je er van wegblijven. De dorade wordt heel goed aangeboden in Nederland en zijn veelal in het formaat van ongeveer 500 gram. Dit is perfect voor 2 personen.

Een dorade is een korte, hogere vis. In het buitenland ligt hij vaak bij het bordje sea bream, oftewel zeebrasem. Qua structuur is hij iets minder vet en wat steviger dan de zeebaars. De smaak is ook heel mooi neutraal en op de bbq is dorade echt heel fijn. Door de neutrale smaak van deze vis kun je hem zelf mooie smaken meegeven van verse kruiden.

Dorade met frisse kruidenolie
Bekijk ook eens dit recept met dorade: Gevuld met verse kruiden, limoen en knoflook. Geserveerd met een frisse kruidenolie. Genieten!
Bekijk recept >
dorade bbq

Bij deze dorade serveerde is 3 groentegerechten: spicy gegrilde maiskolf, portobello trifolati en zwartgeblakerde prei met een salsa verde. Al deze recepten vind je hieronder terug.

De prei verdient nog een beetje toelichting. Die leg namelijk in z’n geheel op de bbq. Je draait hem rond boven de hete kolen totdat hij volledig zwart ziet. Uiteindelijk haal je de zwarte buitenkant eraf en zul je een nieuwe smaakervaring ontdekken met prei. Zoet, pittig, fruitig. Een gegrilde prei is echt een nieuwe dimensie van dit stuk groenten. Heerlijk met de salsa verde.

De portobello is een grote kastagnechampignon. Deze gaan we vullen met een mix van peterselie, olijfolie, citroensap, knoflook, tijm en witte wijnazijn.

Dorade met gegrilde groenten

Hele dorade van de bbq met gegrilde groenten: spicy maiskolf, portobello trifolati en zwartgeblakerde prei met een salsa verder
Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 40 min

Equipment

  • Visklem of slagerstouw
  • Staafmixe of keukenmachine
  • Spiesjes/sateprikkers

Ingrediënten

  • 1 dorade
  • 1 prei
  • 1 citroen

Salsa verde

  • 2 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 el rode wijnazijn
  • 3 el peterselie vers
  • 3 el koriander vers
  • 1 el oregano gedroogd
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 tl zout

Portobello Trifolati

  • 2 portobello's
  • 1 el olijfolie extra virgine
  • 1 el citroensap
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 teen knoflook
  • 1 el peterselie vers
  • 1 el tijm vers
  • peper en zout

Spicy maiskolf

  • 2 maiskolven
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • peper en zout

Instructies

Salsa verde & Dorade

  • Doe alle ingrediënten voor de salsa verder in een keukenmachine of hoge beker en meng met een staafmixer tot een gladde groene saus.
  • Snijd de dorade enkele keren in de filet in. Smeer hem daarna royaal in met de saus.
  • Vul de dorade met wat takjes peterselie, tijm en koriander.
  • Snijd de citroen in plakken en leg die ook in de buikholte
  • Klem de dorade in een vistang of bind met slagerstouw dicht

Portobello trifalati

  • Snijd de peterselie, tijm en knoflook fijn en meng met de overige ingrediënten.
  • Vul de portobello's met het mengsel.

Spicy maiskolf

  • Snijd de maiskolven doormidden en rijg ze op spiesjes. Hierdoor kun je ze straks makkelijker draaien
  • Meng de olijfolie met de kruiden en bedruip dit over de maiskolven

Grillen maar…

  • Ga voor een opstelling met zowel indirecte als directe hitte van ongeveer 150-180 graden
  • De dorade en de portobello's leg je op de indirecte zijde en de mais en preis op de directe zijde.
    dorade mais en prei op de bbq
  • Draai de mais en prei regelmatig tot ze gaar zijn.
  • Na ongeveer 20 minuutjes is alles klaar. Check of de dorade filets mooi los komen van de graad. Dat is het teken dat het gaar is
  • Het is lekker om het huidje van de dorade nog even krokant te bakken boven de directe hitte. Pas op dat je huidje niet aan het rooster blijft vastplakken.
  • Maak ondertussen een mooie serveerplank op met de portobello's, mais en salsa verde.
  • Snijd het zwarte deel van de prei en serveer met een schepje salsa verde
  • Uiteindelijk leg je ook de dorade erbij en kun je aan tafel!
calorieën: 380kcal
Gang: Hoofdgerecht, Vis
Keuken: Italiaans, Spaans
Trefwoord: dorade, Vis
Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close