Dorade met Frisse Kruidenolie

63

Dorade is een vis die het altijd goed doet. Zelfs iedereen die geen fan van vis is zal dit lekker vinden. Aangezien het zo’n neutrale smaak heeft zal dit ook bij kinderen in de smaak vallen. Dorade op de bbq staat garant voor succes. Bij al je gasten.

Deze variant van gegrilde dorade op de bbq is wat meer klassiek. Je vult de dorade met citrus en verse kruiden en serveert er ook nog wat van dezelfde olie bij. Eerder maakte ik een dorade in salsa verder met gegrilde groenten. Check dat recept hieronder.

Dorade met gegrilde groenten
Dorade in salsa verde met gegrilde prei, gevulde portobello en maiskolven van de bbq
Bekijk recept >
dorade bbq

Dit recept werkt uitstekend met dorade. Maar deze frisse kruidenolie werkt ook heel goed met een andere hele vis zoals een zeebaars, forel of wat meer exotische vissen zoals een snapper. Probeer het gewoon uit, je zal er versteld van staan hoe simpel dit te maken is en hoe lekker dit is.

Het belangrijkste waar je op moet letten bij het bereiden van een hele vis is de garing. Je kan de kerntemperatuur checken, maar nog beter is het checken op het loskomen van de graat. Zodra de filet loskomt van de graat is hij perfect. Haal hem er dan direct vanaf. De vis is dan perfect gaar. Hoe langer je door gaart hoe droger hij wordt. Op tijd stoppen dus!

Serveer de de gegrilde dorade van de bbq in z’n geheel of maak het makkelijk en pluk de filet. Sommige mensen vinden de aanblik van een hele vis nogal intimiderend dus voor hen zou ik de visfilet vast loshalen.

gegrilde dorade

Leg alles stukken van de dorade op een mooi bord. Serveer met wat partjes limoen en natuurlijk nog wat van die heerlijke kruidenolie eroverheen. Dat wordt een feestje!

Gegrilde Dorade van de BBQ

Dorade gevuld met verse kruiden en limoen.
Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min

Ingrediënten

  • 1 hele dorade +-600 gram
  • 4 tenen knoflook
  • 2 limoenen
  • 6 el olijfolie extra vierge
  • 4 el limoensap
  • bosje verse peterselie +- 15 gr
  • 4 takjes verse rozemarijn
  • bosje verse tijm +- 15 gr.
  • peper en zout

Instructies

  • Maak de dorade goed schoon en dep droog
  • Houd van alle verse kruiden enkele takjes apart en snijd de rest fijn
  • Meng de olijfolie met de limoensap, 2 tenen knoflook, de fijngehakte verse kruiden en peper en zout.
  • Snijd de dorade enkele keren in de filet in. Hierdoor kun je extra smaak meegeven in de filet en is de garing gelijkmatiger
  • Smeer de buikholte en de vis zelf in met de kruidenolie. Houd een deel hiervan apart voor later.
  • Vul de dorade met de apart gehouden kruiden, plakjes limoen en 2 tenen knoflook
  • Grill de dorade om en om boven matige directe hitte tot de filet mooi loskomt van de graat. Heb je een dikke vis, gaar hem dan eerst indirect
  • Serveer de vis met een schep je van de olie, nog wat limoenpartjes en evt. wat kruiden voor de sier
    dorade in frisse kruidenolie van de bbq
  • Je kan hem ook plukken en daaroverheen nog wat olie serveren
    dorade met kruidenolie
calorieën: 250kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediteraans
Trefwoord: dorade, Vis

Ik maakte deze dorade op een bbq met andere bbq fanatiekelingen. Iedereen was het er over eens: we maken te weinig vis, terwijl het zo lekker is. Nu jij nog!

Fotocredits: Rudilicious Kitchen

Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close