Spicy gamba spiesjes van de bbq is echt een gouden match. De kolen geven ze een hele mooie smaak mee. Deze gambaspiesen zijn een regelrechte hit op feestjes of bij de borrel. En het mooiste: super simpel om te maken!
Maak de gamba’s niet te ver van te voren klaar. We gebruiken namelijk een zuur ingrediënt. In dit geval limoensap. Maar datzelfde geld als je sap van een andere citrusvrucht gebruikt op vis. De zuren zorgen er namelijk voor dat de vis gaart. We maken geen ceviche dus een uurtje marineren is lang genoeg.
Het bereiden van deze spicy gamba spiesjes op de bbq bestaat uit 3 stappen:
- Grillen
- Aflakken
- Bestrooien met crumble
Totaal duurt het maar 10 minuten, dus je moet er bij blijven en voorbereiden. Dan is het een fluitje van een cent. Gemiddeld genomen hoeven de gamba’s maar 5 minuten te grillen. Dus na 4 minuten kun je al gaan aflakken. Met de glaze. Gebruik hiervoor een silicone kwast, dat werkt het meest fijn en die kunnen de hitte aan.

De gambaspiesjes grilde ik op een gloedjenieuwe kamado bbq. Ja dat is altijd weer genieten. Er is heel veel aanbod. Mijn keuze viel op The Columbus. Een Nederlands merk met hele mooie én betaalbare kamado’s. Check ze als je er nog 1 zoekt!
De glaze is lekker pittig, maar met een zoet touch. Ben je geen pittige eter, vervang de sriracha dan bijvoorbeeld voor abrikozenjam. Ook een heerlijke combi. Bestrooi met de crumble en geniet van alle smaken!

Spicy Gambaspiesjes met een bacon en peterselie crumble
Ingrediënten
- 500 gram gamba's gepeld en ontdarmd
- 5 plakken ontbijtspek
- bosje peterselie
Rub
- 1 tl zout
- 1 tl peper
- 1 tl knoflookpoeder
- 0,5 tl cayenepeper
- 1 el olijfolie
- 1 el limoensap
- zest van 1 limoen
Glaze
- 2 el sriracha
- 1 el honing
- 1 el olijfolie
- 1 el limoensap
Instructies
- Meng de gamba’s met de alle kruiden voor de rub
- Laat dit 1 uur marineren in de koelkast
- Rijg ze vervolgens op spiesjes
- Meng de ingrediënten van de glaze ook elkaar
- Bak eerste de spek uit en zet apart
- Grill dan de gambaspiesen tot ze bijna gaar zijn
- Bestrijk ze dan met de glaze aan beide zijden en grill nog 30 seconden per zijde
- Leg op een schaal, verkruimel de bacon eroverheen en pluk wat blaadjes peterselie bestrooi die er ook overheen