Warmgerookte zalm met honing-mosterd-dille

711

Indruk maken met smaak en presentatie? Dan is deze warmgerookte zalm de way to go. In dit recept de verhoudingen voor een hele zalmzijde. Goed om ongeveer 10 personen van een hoofdgerecht te voorzien. Maar je kan het natuurlijk ook tijdens een buffet voor meerdere gasten neerzetten.

Honing, mosterd, dille en limoen zijn smaken die perfect bij elkaar passen. Die combinatie is ook nog een geniaal met warmgerookte zalm. Je zit hiermee dus altijd goed, en het is het is heel eenvoudig om te bereiden. Zorg voor een stabiele keteltemperatuur en heb geduld. Draaien, kijken, etc. Is allemaal niet nodig. Geduld is het belangrijkste. Laat de BBQ het werk doen en neem nog een lekker drankje.

We grillen indirect dus zorg dat je de platesetters in de Columbus plaatst. En houd de temperatuur laag: 100-120 graden. Daarmee blijft de zalm mooi sappig en neemt het alle mooie smaken van de dressing en het rookhout op.

Ik serveer de zalm het liefst op 52 graden kerntemperatuur in het dikste deel. Daarmee is het dikke gedeelte nog een tikkie rauw en zijn alle dunnere delen volledig gegaard maar nog heerlijk mals en sappig.

zalm bbq

De saus van crème fraiche past hier uitstekend bij. Een frisse, romige saus als tegenhanger van de vette vis. Een mooie witte wijn erbij en je waant je in Zuid-Frankrijk.

Bon appetit!

Warmgerookte zalm met honing-mosterd-dille marinade

Warmgerookte zalm van de bbq in een marinade van honing, mosterd, dille en limoen
Porties 10 personen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur

Equipment

  • Rookhout van fruitboom (appel, kers, etc.)
  • Aluminiumfolie
  • Olijfolie
  • Kernthermometer

Ingrediënten

  • 1 hele zalmzijde ~1,5 kilo
  • 4 el Grove mosterd Maille à L’Ancienne
  • 3 el honing
  • 4 limoenen
  • dille vers

Saus

  • 1 bakje creme fraiche
  • 1 el honing
  • 1 tl sriracha
  • 1 el dille fijngesneden
  • 1 limoen sap en zest
  • peper en zout

Instructies

  • Leg 3 lagen aluminiumfolie op elkaar. Hier komt de zalm op te liggen dus houd de lengte iets langer dan de zalm
  • Leg de zalmzijde erop en vouw de buitenkantjes van de folie een beetje dicht zodat vloeistof niet kan ontsnappen
  • Smeer de zalm in met de mosterd
  • Lepel ook de honing erover
  • Rasp de limoenen en bestrooi de rasp er ook overheen
  • Hak de dille fijn en bestrooi het ook over de zalm. Dit mag best wel rijk belegd zijn
  • Snijd de limoenen in plakjes en leg ook op de zalm
  • Steek de bbq aan en zorg voor een keteltemperatuur van 100-120 graden. Voeg ook een blokje appel rookhout toe aan de kolen
  • Gaar de zalm indirect tot een kerntemperatuur van 52 graden
  • Meng alle ingrediënten van de saus en serveer bij de zalm. Lekker met wat vers stokbrood
calorieën: 300kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediteraans
Trefwoord: warmgerookte zalm, Zalm

Op zoek naar inspiratie om zalm op een andere manier te bereiden? Check dan ook dit recept van zalm gerookt op cederhout

Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close