Tonijn Tataki in Sesamkorst

7.3K

tonijn tataki bbqTonijn tataki van de bbq. Vrij vertaald is dat: dunne plakjes van een heerlijke tonijnsteak. Deze eet je niet als sashimi helemaal rauw maar je geeft hem net een tikkie op de bbq. Dit is heerlijk als onderdeel van een grotere visschotel of voorgerecht maar kan uiteraard ook in een maaltijdsalade of als snack bij de borrel. Succes verzekerd!

Het belangrijkste onderdeel van dit recept is de tonijn. Zorg dat je een goede kwaliteit vis inkoopt. Bij de supermarkt blijf ik zelf weg als het om vis gaat. Zoek een goede visboer in de buurt die je ook meer kan vertellen over de herkomst en soort tonijn. In Nederland vind je meestal Yellow Fin Tuna. Een mooie vis die uitstekend geschikt is voor de bbq.

Naast een goede kwaliteit tonijn is het ook belangrijk dat je de tonijn even op kamertemperatuur laat komen. Dit voelt heel onnatuurlijk bij vis, maar geloof me de tonijn gaat je terugbetalen. Omdat de tonijn maar heel kort op de bbq gaat wordt hij niet heet. Een goede starttemperatuur zal er voor zorgen dat je geen ijskoude plakjes tonijn krijgt voorgeschoteld.

Dit recept gaat uit van zwart en witte sesam. Wit is in elke supermarkt te verkrijgen, maar zwart is vaak wat beter zoeken en niet overal verkrijgbaar. Waar je beide sowieso tegengaat komen is in de toko. Mocht je geen zwart kunnen vinden is uiteraard enkel wit ook goed. Op onderstaande foto maak ik ook gebruik van enkel wit.

Dit is een van de meest simpele recepten, maar hier kun je mij toch altijd blij mee maken. Als de tonijn kakelvers is smelt hij op je tong. Ik maak hem vaak als voorgerecht met bijvoorbeeld nog 2 andere soorten vis. Een gerecht dat gegarandeerd in de smaak zal vallen bij jou en uiteraard ook bij je gasten!

Tonijn Tataki in sesamkorst

kort aangegrilde tonijnsteak in een jasje van soja en sesam.
Porties 2
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 6 minuten
Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

 • 250 gram tonijnsteak
 • 3 el sojasaus
 • 1 el witte sesamzaadjes
 • 1 el zwarte sesamzaadjes

Instructies

 • Steek de bbq aan voor direct grillen
 • Haal de tonijn 30 minuten voordat je gaat grillen uit de koelkast. Leg hem in een bakje of diep bord gevuld met de sojasaus
 • Draai de steak na 15 min. om zodat beide kanten 15 minuten in de sojasaus hebben gelegen
 • Meng op een ander bord of schaaltje de sesamzaadjes door elkaar
 • Na 30 minuten is de tonijn mooi op kamertemperatuur en haal je hem door de sesammix. Zorg dat alle kanten mooi bedekt zijn met sesam
 • Grill de tonijnsteak aan beide zijden voor ongeveer 3 minuten, afhankelijk van de dikte. Hij heeft enkel een klein tikkie nodig dus blijf erbij!
 • Snijd hem in mooie plakjes en serveer met bijv. een zeewiersalade of als hapje samen met enkele andere gerechten
calorieën: 150kcal
Gang: Hoofdgerecht, Vis
Keuken: Aziatisch, BBQ
Trefwoord: Tonijn, Vis
Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close