Wortelen van de bbq is niet iets wat veel mensen kennen, of aan denken als ze bbq aan gaan steken. Daar moet verandering in komen! Door het grillen worden de suikers in de wortel gekaramelliseerd. Hierdoor krijg je een hele diepe zoete smaak. Kortom: wortels en bbq = gouden match!

Dit bijgerecht is bijvoorbeeld heel lekker bij een mooi stuk vlees of vis. Ik maakte ze bij een dikke picanha steak en hasselback aardappelen op mijn wijze.
Ik heb de wortelen eerst 10 minuten gestoomd. Voorkoken kan uiteraard ook. Daarna grill je de wortelen op de bbq tot ze mooi gekleurd zijn. Hier moet je wel bijblijven want anders verbrand de hele boel. Dat zou zonde zijn. Als de hete wortelen van de bbq afkomen dompel je ze in een glaze van kort ingekookte sinaasappelsap, honing, peper/zout, tijm, knoflook, klein stukje gember en olijfolie. Dit zorgt voor extra smaak en een mooi glanslaagje.
Ga je dit maken, koop dan bospeen. Probeer een bosje te scoren met wortelen van ongeveer 1 cm dik. Deze dunne wortelen zijn nog net iets zoeter en perfect voor de bbq. Snijd het groen eraf, maar laat hier wel een klein topje van zitten. Dit serveert heel leuk.
Het allermooiste aan dit bijgerecht is de mogelijkheid tot voorbereiden. Stoom of kook de wortelen vast en laat het op kamertemperatuur staan. Grill ze vlak voor het eten even af en je hebt binnen 5 minuten dit top bijgerecht staan!

Gegrilde wortelen van de bbq
Ingrediënten
- 1 bos bospeen
- 100 ml sinaasappelsap
- 1 el honing
- 1 el verse tijm grof gesneden
- 2 tenen knoflook uitgeperst
- 3 cm gember geraspt
- 1 el olijfolie extra vierge
- peper en zout
Instructies
- Stoom of kook de wortelen 10 minuten voor
- Meng alle ingrediënten voor de glaze door elkaar en kook dit enkele minuten in totdat het een stroperige emulsie is geworden.
- Zorg voor een bbq met directe hitte en grill de wortelen tot ze rondom mooi gekleurd zijn
- Leg de wortelen op een bord en hussel de glaze er doorheen. Laat dit 5 minuten staan zodat de smaken mooi rondom de wortel gaan zitten
- Serveer direct of laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Dat is namelijk ook heel lekker