Falafel van de bbq

133

Gevarieerd eten kan ook uitstekend van de bbq. Ik ben een groot liefhebber van vlees en vis, maar zo op z’n tijd vind ik een volledige vegetarische maaltijd helemaal niet erg. Vandaag op het menu falafel van de bbq. Geregen op spiesjes en vergezeld met veel groenten, naanbrood en een heerlijk Griekse yoghurt saus.

Vleesvervangers en imitatieproducten blijf ik mijlenver vandaan. Enkel het gevoel van een smaak proberen na te bootsen brengt mij de kriebels. Nee, als ik vegetarisch eet dan wil ik een op zichzelf staand gerecht hebben zonder vervangers of imitatie poespas. No offense!

Falafel is wat mij betreft zo’n gerecht. Dat bestond al ver voordat Nederland in een vega(n) stroomversnelling kwam. Als je hier de smaken goed inbrengt dan is dit echt de moeite waard!

Falafel is ook een gerecht waar ik vanaf de start een haat/liefde verhouding mee heb. Vaak viel het geheel uit elkaar nog voordat het je bord raakt. Vele pogingen verder heb ik de oplossing gevonden. Eigenlijk moet je dit gerecht maken met gedroogde kikkererwten. Die moeten vervolgens een hele nacht wellen in water, wat enige planning en voorbereiding vraagt. Vandaar mijn terugval op een blik kikkererwten.

Daar zit dus exact het probleem. De kikkererwten zijn eigenlijk te vochtig voor dit gerecht. De oplossing is drieledig: goed spoelen, goed drogen, voldoende bindingsmiddel gebruiken. Kneed ze vervolgens op een stick en laat ze een paar uur in de koelkast opstijven. Daarna zijn ze klaar voor de grill. Succes gegarandeerd!

falafel bbq

Je kan kiezen voor garing in de pan in een laagje olie. Dit is de traditionele manier. Maar je kan falafel ook uitstekend op de bbq garen. Als ze maar stevig genoeg zijn. Je krijgt dan een lekkere grillsmaak in je gerecht. Vind je dat teveel moeite, no hard feelings. Bak ze gewoon in een pannetje.

Falafel met naanbrood

Falafel, op de bbq gegrild met naandbrood, veel verse groenten en een sausje van Griekse yoghurt. Je mist echt geen vlees hiermee.
Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 2 uur 20 min

Equipment

  • sateprikkers
  • Keukenmachine
  • Bolzeef
  • Keukenpapier

Ingrediënten

Falafel

  • 1 blik kikkererwten
  • 1 handje koriander vers (15gr)
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 2 el citroensap
  • 1 el ras el hanout
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 2 el bloem
  • 2 el paneermeel

Bijgerechten

  • 2 naanbroden
  • 1/4 komkommer in plakjes
  • 10 cherry tomaten gehalveerd
  • 1 puntpaprika in plakjes
  • citroen in schijfjes
  • rucola
  • munt vers
  • koriander vers

Griekse yoghurt saus

  • 4 el Griekse yoghurt
  • 1 el citroensap
  • 1 el munt vers
  • 1 el koriander vers
  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • peper en zout

Instructies

  • Doe de kikkererwten in een zeef en spoel ze goed af. Leg ze vervolgend op een bord met keukenpapier en dep ze heel goed droog. Belangrijk!
  • Doe ze daarna in de keukenmachine met de koriander (steel+blad), ras el hanout, knoflook, ui, citroensap, bakpoeder en bloem. Enkel de paneermeel nog niet dus!
  • Mix dit al pulserend tot een samenhangend geheel. Je zult vervolgens het geheel steviger moeten maken met paneermeel. Ik had uiteindelijk 2 el nodig. Maar het kan ook zomaar dat je niets nodig hebt. Voeg dus gedoseerd toe.
  • Maak er bolletjes, plakjes of reepjes van en rijg ze op een spiesje. Zet het voor enkele uren in de koelkast
  • Ondertussen maak je vast de saus door alle ingrediënten met elkaar te mengen
  • Kwast de falafels in met olijfolie voordat je ze op de bbq legt. Dit voorkomt dat ze aan je rooster blijven plakken.
  • Grill ze in ongeveer 15/20 minuten tot ze rondom gebruind zijn. Ook de naanbroden kun je 5 minuten op de bbq leggen om ze op te warmen.
  • Serveer de falafel op naanbrood met de verse groenten, nog wat losse verse kruiden en hier en daar wat van die heerlijke Griekse yoghurt saus.
calorieën: 200kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Arabisch, Mediteraans, Vegetarisch
Trefwoord: Falafel, naan brood
Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close