Bieten zijn uitstekend geschikt om op de bbq te garen. In de bbq is eigenlijk nog beter, lekker direct tussen de kolen. Bieten poffen dan namelijk gaat in de eigen schil. Deze wordt vervolgens helemaal zwart en vormt een isolatielaag. De binnenkant kan zo heerlijk karameliseren. Ze worden dus zoet en zacht. Ik houd niet van bieten. Maar met deze bereidingswijze ontwikkeld echt een compleet nieuwe smaak die je echt eens moet proberen!
Deze salade combineert fantastisch met zalm. Met de leftovers van een warmgerookt stuk zalm en deze salade maakte ik ook nog een broodje de volgende dag. Genieten!

Je kan voor dit recept alle soorten bieten pakken die je kan vinden. Een mix van kleuren is natuurlijk mooi voor het uiteindelijke plaatje. Vooral de choggia biet draagt hierin bij. De binnenkant van de choggia biet is gelaagd paars en wit. Een plaatje op je bord.

Gepofte bietensalade
Ingrediƫnten
- 500 gram bieten gemixt
- dille vers
Vinaigrette
- 3 el olijfolie
- 3 el citroensap
- 1 tl komijn
- 1 rode ui
- peper en zout
Yoghurtdressing
- 3 el Griekse yoghurt
- 1 el citroensap
- 1 teen knoflook geperst
- peper en zout
- 1 el dille vers
Instructies
- Gooi de bieten tussen de kolen. Draai ze elke 10 minuten een kwartslag. Na 40/50 minuten zijn ze gaar en rondom zwart geblakerd
- In de tussentijd maak je vast de vinaigrette en yoghurtsaus. Voor beide alle ingredienten met elkaar mengen en apart zetten
- Zodra de bieten gaar zijn haal je ze uit de kolen en pel je de zwarte buitenkant eraf. Pas op want van buiten zijn ze afgekoeld maar binnen nog kokend heet. De zwarte buitenkant werkt als een isolatielaag
- Als alles gepeld is snijd je ze in plakjes en doe je ze bij elkaar in een schaal.
- Meng de vinaigrette er door heen.
- Serveer met toefjes van de yoghurtsaus en nog wat verse dille om het af te maken.