Trio van Bruschetta

272

Bruschetta. Een bekende snack die we veelal kennen in de smaakcombinatie met tomaat, knoflook, basilicum en olijfolie. Een Italiaanse klassieker. Wat mij betreft een smaakcombinatie die nooit gaat vervelen. Toch wilde ik een aantal nieuwe smaken combineren en een BBQ versie maken. Het resultaat zijn 3 varianten van bruschetta:Bruschetta

  1. Pulled Tomato. De klassieke variant, maar dan net even anders
  2. Pulled Chicken
  3. Pulled Zalm

Voor de Pulled tomato variant gebruiken we verse tomaten die ontveld moeten worden. Snijd hiervoor elke tomaat aan de onderkant in met een kruisje. Kook de tomaten 2 minuten een gezouten water en dompel ze vervolgens in een ijsbad. Dit zorgt ervoor dat ze niet verder garen en het velletje mooi loslaat. Die kun je er nu eenvoudig van aftrekken.

De varianten met kip zijn heerlijke afwisselingen, die het overigens ook heel goed doen op een broodje als lunch.

We gaan alles roken op een bqq met indirecte opstelling. Het rookhout dat ik voor de bruschetta van de bbq gebruikte was hickory, maar het is leuk om hier mee te experimenten naar eigen smaak. Ook fruitbomen hout zal het goed doen op deze smaken.

De pulled chicken heb ik een paar uur in een kip rub gezet. Ook hiervoor geldt, pak je favoriete voorgemixt rub of maak zelf een mooie combi met bijvoorbeeld (gerookt) paprikapoeder, tijm, knoflookpoeder, uienpoeder, peper en zout. Deze mix is altijd goed!

De zalm heeft een Oosterse twist door het gebruik van de sojasaus. Klinkt als een vreemde eend op deze plateau maar doet het verrassend goed omdat je een diversiteit in je smakenpalet hebt: zout van soja. zoet van de tomaat en umami van de kip. heel fijn.

Wil je deze 3 bruschetta varianten allemaal tegelijk serveren dan komt het neer op timing. Alles heeft namelijk een verschillende garingstijd. Je zult dus moeten plannen. In een notendop gelden de volgende tijden op de bbq bij een keteltemperatuur van ongeveer 130-150 graden:

  1. Kip: 60 minuten
  2. Zalm: 30 minuten
  3. Tomaat: 20 minuten

Kies voor alles tegelijk klaar of serveer gewoon in meerdere gangen. Buon Appetito!

Trio van Bruschetta

Bruschettavariatie met gerookte pulled zalm, tomaat en kip
Porties 4 Personen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 min

Equipment

  • Rookhout

Ingrediënten

Bruschetta Tomaat

  • 1 Ciabbata
  • 4 rijpe Romatomaten
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 bosje basilicum fijngesneden

Bruschetta Kip

  • 4 kippendijtjes
  • 2 el dry rub kip
  • 1 el olijfolie
  • 2 el bbq saus
  • Parmezaanse kaas

Bruschetta Zalm

  • 200 gram zalm
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl honing
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 cm gember geraspt
  • 1 el limoensap
  • 1 lente-ui

Instructies

  • Bak de Ciabatta volgens verpakking
  • Marineer de kip in 1 el dry rub en olijfolie en laat 1 uur staan
  • Marineer de zalm in alle ingredienten behalve de lente-ui en laat 1 uur staan
  • Ontvel de tomaten zoals hierboven omschreven
  • Rook de kippendijtjes, zalm en tomaat tot ze de gewenste kerntemperatuur hebben. Zie de uitleg hierboven de richtlijn per ingredient
  • Trek de kip uit elkaar en meng met de overige ingrediënten
  • Trek het vruchtvlees van de tomaat uit elkaar en scheid van de pitjes en sap. Dit gebruiken we niet. Meng met overige ingrediënten
  • Tijdens het roken van de zalm smeer je hem elke 10 min met de marinade. Daarna haal je hem van de bbq en trek je hem uitelkaar en meng je er nog 1 el sojasaus door.
  • Snijd de afgebakken ciabatta in plakjes, besprekel met olijfolie en gaar nog even in de oven tot hij licht krokant is
  • Beleg enkele sneetjes met het tomatenmengsel en serveer nog wat extra kleine basilcumblaadjes erop
  • Beleg enkele sneetjes met het kippenmengsen en serveer met geraspte Parmezaanse kaas
  • Beleg enkele sneetjes met het zalmmengsel en sereer met gesneden lente-ui
calorieën: 200kcal
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, kind, zwanger
Keuken: BBQ, Italiaans
Trefwoord: Bruschetta, Kip, Tomaat, Zalm

Heb je dit recept gemaakt?

Post hem dan op instagram en tag mij in het bericht @bbq_grillmeister

Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close