Warmgerookte Zalm met honingmosterd marinade

41

Dit is een van mijn klassiekers. Zelf mensen die niet van vis of zalm houden gaan deze smaakcombinatie waarderen. Geloof me. Deze warmgerookte zalm van de bbq in een marinade met honing, mosterd, limoen en dille is een echter winnaar!

Er zijn vele manieren om zalm te roken. Zo kun je hem koud roken, waarbij je enkel rookmot gebruikt en dus geen kolen. Dit is de meest bekende bereiding met zalm waarbij hij eerst gepekeld wordt en uiteindelijk rauw blijft. Zoals je die waarschijnlijk ook wel eens in een restaurant hebt gegeten of uit de supermarkt hebt gekocht.

Dan hebben we ook een klassieke variant van warmgerookte zalm. Hierbij gebruik je beperkte hitte en vooral rook. De temperatuur in de ketel laat je niet verder oplopen dan 90-95 graden. Dit is een methode die je minder snel uit het dagelijks leven zal kennen. Voeg rookhout toe aan de kolen en zorg dat er een mooie blauwe rook uit je bbq komt voordat je de zalm erop legt.

Ten slotte is er nog de variant waarbij je de zalm in een medium hete bbq (130-150 graden) gaart en wat rookhout toevoegt aan de kolen. Ook kun je hem op een cederhouten plankje leggen voor een extra touch of smoke. Je hoeft dan geen rookhout tussen de kolen te leggen. Dit is bijvoorbeeld een superhandige techniek als je warmgerookte zalm tegelijk met een ander gerecht wilt serveren waar je geen rook aan wilt toevoegen.

Deze laatste techniek gebruik ik voor dit recept. Ik vind het simpelweg het lekkerste resultaat opleveren, maar probeer vooral zelf uit wat jou favoriete smaak oplevert!

Warmgerookte zalm met honingmosterd marinade

Warmgerookte zalm van de bbq in een marinade van honing, mosterd, dille en limoen
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur

Equipment

  • Rookhout van fruitboom (appel, kers, etc.)
  • Aluminiumfolie
  • Olijfolie
  • Kernthermometer

Ingrediënten

  • 500 gram zalm
  • 2 el Grove mosterd Maille à L’Ancienne
  • 1 el honing
  • 2 limoenen
  • dille (vers)

Instructies

  • Check de zalm op graadjes en verwijder ze. Spoel de zalm onder stromend water en dep droog
  • Meng in een schaaltje de mosterd, honing, sap en zest van 1 limoen
  • Leg de zalm op een ingevet stuk aluminiumfolie en maak er een bakje van door de zijkanten wat naar binnen te vouwen. Hierdoor loopt er straks geen marinade in je bbq
    zalm van de bbq
  • Bedek de zalm volledig met de marinade
  • Snijd flink wat dille fijn en bedek je zalm met de dille. Dit luistert niet heel nauw. De dille zal behoorlijk in kracht afnemen dus wees niet bang dat je teveel gebruikt.
  • Snijd een limoen in dunne plakjes en leg die op de zalm
  • Gaar de zalm op de indirect zijde van een bbq van 130-150 graden. Voeg ook een blokje rookhout toe.
  • Gaar de zalm tot jouw ideale kerntemperatuur tussen de 52 en 60 graden
calorieën: 300kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediteraans
Trefwoord: warmgerookte zalm, Zalm
Like
Close
BBQ Grillmeister © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden
Close