Fish & Chips maar dan net even anders. De vis wordt namelijk gerookte rode poon. Gerookt op de bbq.
Rode ponen zien er echt uit als bad boys. Alleen al om z’n looks moest ik dit eens maken.
Het recept is vrij simpel en kost enkel wat voorbereidingstijd. Kortom iedereen kan dit maken. De voorbereiding is belangrijk omdat de vis gepekeld moet worden. Dit zorgt ervoor dat de vis lekker sappig blijft na het roken. Dus deze stap kun je echt niet overslaan. In dit recept ben ik uitgegaan van fruitbomen hout voor gerookte rode poon. Appel om specifiek te zijn. Maar je kan hier uiteraard in experimenten.
Hierbij maakte ik verse frieten. Dat vind iedereen lekker toch? Bij de aardappelboer kun je altijd speciale aardappelen kopen die speciaal voor frieten zijn. Deze zijn lekker kruimig waardoor je een romige binnenkant hebt en krokante buitenkant. Als je ze eenmaal eens zelf hebt gemaakt wil je ze nooit meer elders kopen.
Bij de vis eet ik graag een mostermayonaise, maar pak vooral wat je zelf fijn vind.
In het recept lees je over het insnijden van de huid van de rode poon bij kop en staart. Hierdoor trek je uiteindelijk het huidje eenvoudig van de gerookte rode poon af. Na het huidje verwijderd te hebben kun je de filet mooi van de graat halen. Rode poon heeft ook veel kleine graat dus check je filet nog even goed hierop.
In dit recept heb ik gerekend met 2 visjes per persoon, maar kijk vooral goed naar het gewicht per vis en pas aan naar jouw wensen.
Gerookte rode poon van de bbq is een niet alledaagse variant en vond ik super leuke afwisseling om eens te maken. De smaak is wat zilter dus met een mooie zuur/scherpe saus als tegenhanger heb je een fantastische maaltijd. Restjes zijn de volgende dag ook no heerlijk op een broodje met wat sla, tomaat, komkommer en frisse mosterdsaus.

Gerookte rode poon van de bbq
Equipment
- Grote emmer/pan
- Friteuse voor de frieten
- Rookhout Appel
Ingrediƫnten
- 750 gram frietaardappelen
- 4 rode ponen
- 5 liter water
- 400 gram zout
Instructies
- Spoel de rode ponen af onder de kraan en maak ook goed de buikholte schoon
- Snijd de huid in bij de kop en staart. Hierdoor krijg je hem later makkelijker los
- Meng het water met de zout en doe de rode ponen erin
- Zet in koelkast en laat 4 uur staan
- Was ondertussen de frietaardappelen, snijd ze in gewenste grootte en bak voor in friteuse op 140 graden tot ze kleur krijgen. Duurt ongeveer 5 minuten. Zet apart en laat volledig afkoelen
- Laat de rode ponen op een druiprekje uitwaaien
- Rook de rode ponen tot een kern van 65 graden in een gesloten bbq rond de 130 graden
- Als de rone ponen bijna klaar zijn bak je de frieten af in de friteuse op 180 graden