Spaghetti vongole klinkt niet echt als een bbq gerecht. Zo dacht ik er ook over. Totdat ik het kookboek van Lennox Hastie opensloeg. Je kent hem wellicht van de Netflix serie Chef’s Table BBQ Edition. In deze spraakmakende aflevering zie je de techniek van boven houtvuur grillen. Lennox Hastie is de meester van deze bereidingstechniek geworden. Hij heeft zelfs een restaurant in Australië geopend waar er enkel met hout wordt gewerkt. Niets anders.
Vongole zijn schelpdieren die niet meer weg te denken zijn uit de Italiaanse keuken. Maar ook in Nederland zijn ze steeds beter verkrijgbaar en vinden ze steeds meer de weg naar de consument. Wij kennen een iets kleinere variant, genaamd kokkels. Die zijn uiteraard ook goed te gebruiken voor dit recept, maar als je aan vongole kan komen pak die dan zeker. Ze zijn toch net ff wat lekkerder.
De vongole heb ik op de bbq direct tussen de kolen gegaard. En wel in een bolzeef. Dat maakte het wat eenvoudiger allemaal. Zodra ze openspringen haal je ze van de grill totdat alles klaar is.

Ik heb een mix van eiken houtskool en appelhout gebruikt. Als je hout door stookt dan ontstaan er op den duur mooie gloeiende kooltjes. Die wil je zien voor dit gerecht. Aangezien de vongole nog vocht bevatten en die uitspugen zodra ze open gaan is het van belang dat je vuur heet genoeg en dit beetje vocht aankan.
Spaghetti vongole is een recept met beperkte ingrediënten. Dit kennen we uit de Italiaanse keuken. Het is dan wel zaak dat je van elk ingrediënt een superieure kwaliteit gebruikt. Dat maakt deze gerechten zo smaakvol.
Ik heb al vaker spaghetti vongole in de pan gemaakt en was dus heel benieuwd naar het effect van het vuur. Nou dat effect was echt boven verwachting goed. De vongole krijgen op de bbq een veel intensere smaak dan wanneer ze in de pan gebakken worden. Het omschrijven van deze smaak is lastig, maar het was echt een hele bijzondere beleving. Een bekend gerecht en smaak krijgt plots een compleet andere dimensie zonder dat de ingrediënten worden aangepast. Dit is een blijvertje!

Spaghetti Vongole van de bbq
Equipment
- Bolzeef
- Grote pan of emmer
- Hapjespan
Ingrediënten
- 500 gram vongole
- 2 liter water
- 150 gram zout
- 1 rode peper
- 2 tenen knoflook
- 4 el olijfolie extra vergine
- 1 handje peterselie vers
- 1 citroen
- 1 glas witte wijn
- 15 cherry tomaten
- 500 gram spaghettig
Instructies
Vongole
- Meng 2 liter water in een grote pan of emmer met 150 gram zout en doe de vongole hierin. Laat dit 3 uur staan. Je bootst hiermee de zee na dus zullen de vongole evt. zand uitspugen
- Check na 3 uur op kapotte vongole of openstaande schelpen die niet dichtgaan als je er een tik opgeeft. Gooi deze weg.
- Spoel de vongole af en dep ze daarna goed droog
- Grill de vongole in een bolzeef tussen de gloeiende kolen. Haal de schelpen die openspringen uit de zeef en doe ze in een schone kom. Ga door totdat alle schelpen zijn opengesprongen.
De spaghetti maken
- Zet een pan met kokend gezouten water op het vuur
- Doe de olijfolie in de hapjespan, verhit de olie en zet vervolgens je vuur laag. Voeg dan de fijngesneden rode peper en knoflook toe. Dit moet heel rustig de smaken aan de olie afgeven
- Kook de spaghetti voor de helft, voeg dan al toe aan olie met knoflook en rode peper. Draai het vuur hoog, voeg een juslepel met kookvocht toe en schep het geheel goed door
- Blus af met de witte wijn en gaar tot de witte wijn verdampt is. De spaghetti is dan ook zo goed als gaar.
- Ten slotte roer je de vongole, gehalveerde cherrytomaten en fijngesneden peterselie toe
- Dit breng je nog 1 minuut onder hoog vuur aan de kook zodat alles warm en gaar is.
- Serveer met wat verse peterselie en een partje citroen