Naast ribeye is bavette toch wel een van mijn favoriete stukken vlees. Het was lange tijd onbekend in Nederland, maar je ziet het steeds meer op de kaarten van restaurants staan. Ook de hobbykoks en fanatieke bbq’ers kennen dit stuk van het rund ongetwijfeld. Heb je het nog nooit op. Grill hem dan eerst gewoon als steak voordat je aan de slag gaat met deze bavette rollade.
Bekijk onderstaand recept voor het grillen van een bavette direct tussen de kolen. Ook is de snijdrichting van een bavette heel belangrijk, dus klik door voor de uitleg.

Om een rollade van bavette te maken heb je een dunne bavette nodig. Heb je een dik stuk dan zul je hem over de lengte open moeten snijden. Doe dit met de punt van een scherp mes. Zo heb je de meeste controle over je mes en klap de bavette steeds verder open. Mijn bavette was dun genoeg om hem zonder insnijden direct te vullen. Gelukje.

Je kunt de bavette rollade als geheel grillen. Ga dan voor indirecte garing. Ik sneed er pinwheels van. Je zet dan 2 spiesjes kruislings door de rollade ter grootte van een dikke steak. Vervolgens snijd je de bavette in plakken totdat je dikke steaks hebt. Deze kunnen perfect boven directe hitte garen.

Ik heb deze rollade gevuld met zelfgemaakte pesto, pijnboompitten, parmaham en provolonekaas. Deze kaas is wat heftiger van smaak. Ben je daar niet dol op, ga dan eerst voor Parmezaanse kaas. Een stukje veiliger, maar zeker ook zo lekker.

Indien je gaat variëren met de kaas, kies dan wel voor een harde kaassoort. Als je voor een zachte kaas kiest dan loop je het risico dat dit te snel zal smelten. En dus uit je vlees gaat lopen en in de kolen beland. Zonde van al dat werk om deze bavette pinwheels te maken.


Bavette Pinwheels
Equipment
- sateprikkers
- Kernthermometer
- Keukenmachine
Ingrediënten
- 1 bavette +- 1 kilo
- 1 bos basilicum
- 1 teen knoflook
- olijfolie extra vergine
- 6 el pijnboompitten
- 6 el Parmezaanse kaas geraspt
- Parmaham
- Provolone kaas of Parmezaanse kaas
Instructies
- Steek de bbq aan voor direct garen en laat het vlees op kamertemperatuur komen
- Bak in een pan de pijnboompitten tot ze bruin kleuren. Doe de helft ervan in de keukenmachine. De andere helft gebruiken we laten.
- Doe ook de basilicum, knoflook, Parmezaanse kaas en 3 el olijfolie in de keukenmachine
- Draai dit tot een gladde pesto. Voeg evt. meer olijfolie toe als hij wat smeuïger mag worden of wat Parmezaande kaas als hij teveel olie bevat
- Snijd evt. de bavette open en leg hem helemaal open. Beleg achtereenvolgens met de plakken Parmaham, pesto, overgebleven pijnboompitten en geraspte Provolone (of Parmezaanse) kaas
- Rol de bavette op en zet vast met sateprikkers. Zet er 2 vlak tegen elkaar, maar haaks door de rollade heen. Er ontstaat dus een kruis met 2 prikkers. Doe dit ter dikte van een goede steak.
- Vervolgens snijd je dus pinwheels van de rollade. Je kunt nu nog evt. wat sateprikkers herschikken voor een betere verdeling
- Grill de pinwheels boven direct hitte tot een kern van 52 graden