Een doordeweekse maaltijd, met bbq twist. Dat is dit recept met gegrilde venkel in een maaltijdsalade met sinaasappel, walnoot en een flinke kippenbout.

Venkel is zo’n ingrediënt dat velen moeilijk kunnen plaatsen in een recept. Zonde want het heeft een hele bijzondere anijsachtige smaak dat wij niet gewend zijn in Nederland. Hierdoor ben ik bijna altijd positief verrast als je het wel eens ergens eet. In Italië is venkel een veel gangbaarder ingrediënt en komt het dus ook veel meer voor in de recepten.
De venkelknol is het hele jaar goed verkrijgbaar in Nederland en matcht uitstekend bij citrus, zalm, kip, paddenstoelen en hard bladkruid als tijm. Kortom tijd om eens wat vaker te gaan proberen.
Ben je ook enthousiast geworden over venkel probeer dan ook eens mijn recept van bospaddestoelensoep met venkel.
Genoeg over de venkel. Tijd om te de bbq aan te steken. We gaan vandaag voor 2 soorten bereiding: direct en indirect. De venkel gaan we direct boven de kolen grillen. En de kip indirect. Zodra de kip gaar is grillen we hem nog even af boven de hete kolen. Om kip via de indirecte methode toch een krokant velletje te geven kun je hem eerste even drogen in de koelkast. Na het bestrooien met de dry rub leg je hem enkele uren op een rooster onafgedekt in de koelkast. Zorg dat je een rub hebt met zout erin. Dit onttrekt het vocht uit de huid. Hoe droger, hoe eenvoudiger het krokant wordt. Ik heb voor een kant-en-klare dry rub gekozen van Sucklebuster.
Je kan er voor kiezen om ook een blokje rookhout toe te voegen om nog een extra smaak aan je kip mee te geven. Als de kip klaar is, kwasten we hem lekker royaal in met een bbq-saus. Door hem vervolgens nog even boven directe hitte te garen karamelisseerd de saus mooi en krijgt de kip een extra krokant huidje.

Maaltijdsalade met geroosterde venkel, sinaasappel, walnoot en een grote kippenbout
Ingrediënten
- 1 venkel
- 2 kippenbouten
- 1 el dry rub kip
- 1 sinaasappel
- 1 rode paprika
- rucola
- 1 handje walnoten
- 1 el balsamico
- 1 el olijfolie
- 1 el citroensap
- peper en zout
- bbq saus
Instructies
- Kruid de kippenbouten in de dry rub en zat 1-3 uur onafgedekt op een rekje in de koelkast
- Steek de bbq aan met 2 zones (direct en indirect)
- Grill de kippenbouten indirect ca. 1 uur tot ze gaar zijn
- Snijd ondertussen de paprika in reepjes, schil de sinaasappel en haal alle partjes uit de het velletje en zet apart
- Rooster de walnoten in een droge pan en zet apart
- Meng de marinade door de olijfolie, balsamico, citroensap en peper en zout te mengen en zet ook apart
- Snijd de venkel in plakken van ongeveer een cm dik. Grill ze boven directe hitte voor ongeveer 8 minuten per kant tot ze mooi gekleurd zijn. Je kunt ze op een spies rijgen zodat je de makkelijker kunt keren. Houd wat groene kruiden van de venkel apart voor de garnering
- Snijd de venkel ook in plakken en zet apart.
- Zodra de kip gaar is smeer je hem in met bbq saus en grill je het huidje krokant boven de directe hitte. Pas op dat de saus niet verbrand, dat zou zonde zijn
- Haal de kip van bbq en laat hem 5 minuutjes onafgedekt rusten. In die tijd gaan we de salade opmaken.
- Meng alle groenten en rucola met dressing en verdeel over 2 borden, voeg naar smaak nog extra peper en zout toe
- Leg de kip erop en bestrooi het geheel met de walnoten en nog wat apart gehouden groen van de venkel